Снимка: БГНЕС

Тази седмица бюджетът влиза на първо четене в зала. Оптимист съм за бюджета, още повече, че от ИТН казаха, че на първо четене ще го подкрепят. Големият въпрос е какво ще се случи между двете четения. Проблемът е дали колегите от ИТН ще се включат в това саботиране на бюджетната процедура. Това коментира в "Говори сега" депутатът от "Продължаваме промяната" и член на комисията по бюджет и финанси Пламен Шалъфов.

Не се предвижда нов дълг, подчерта той. Шалъфов е категоричен, че пари за пенсиите има и те ще бъдат взети от данъци и осигуровки.

Определени кръгове във властта и извън нея предпочитат тези пари да отидат не в пенсионерите, а в кухите фирми, които уж строят пътища, смята Шалъфов.

Относно протестите на служителите на МВР, той заяви, че реформата в МВР е доста трудна и сложна, промените са почти готови и министър Рашков съвсем скоро ще ги обяви - предвиждат се съкращения на служители и след това увеличаване на заплатите.

Има съгласуване между ИТН, ГЕРБ и ДПС. Това съгласуване не е само по линия на бюджета, парите за пътища и т.н. По много различни линии наблюдаваме синхрон и то е в много притеснителна посока, каза Шалъфов като даде пример и със скандала с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево".

Защо депутатите от ПГ на Слави Трифонов искат оставка на хората, които в момента са заплашени от мафията, допълни той.

До две седмици българският народ ще знае дали ще има ново мнозинство в парламента и актуализация на бюджета, прогнозира Шалъфов.

Той коментира и законопроекта за КПКОНПИ и кандидатурата на Бойко Рашков за председател.

Компроматната война е в пълен ход. Виждаме атаки по всякакви линии. Относно самия законопроект - със сигурност ще има голям дебат, очакваме го, категоричен е Шалъфов.

Той не пожела да отговори на въпроса дали ще бъдат приети оставките на министрите от ИТН и заяви, че това е работа на Министерския съвет. До приемането на бюджета няма да предложим нови министри. С актуализацията ще измерим пулса на нагласите в парламента, допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase