Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки инфлацията, стана ясно, че от 1 юли няма да има увеличение на  минималната работна заплата. Предложението на синдикатите не беше прието при актуализацията на бюджета. Според икономисти също не трябва да има увеличение, но не на това мнение са работещите.

Илия Тумбев работи от 2 години като охрана и взима минимална работна заплата. Споделя, че през последните месеци му е все по-трудно да осигурява нещата от първа необходимост.

Още по темата

"Минималната работна заплата се изяжда от инфлацията. Това е неминуемо и го виждам вече реално. Просто си разпределям вече парите за месеца, а преди направо си харчех", каза той.

Ново увеличение на минималната заплата от 1 юли няма да има. Според синдикатите повишението от април на 710 лв. вече е изядено от високата инфлация.

"В момента съотношението между минималната работна заплата и средната е 41,7%, а до края на годината, ако не се вдигне минималната работна заплата, при тези темпове на ръст на средната, съотношението ще падне до 37%. Директивата на ЕС казва, че трябва да бъде 50%", обясни Любомир Костов от КНСБ.

Предложението на социалното министерство за увеличение на минималната работна заплата е от 1 януари да бъде 50% от средната, което ще се отрази шоково на бизнеса.

"Основното облекчение ще е за бизнеса, тъй като, ако сега вдигнем минималната, онзи ръст, който предстои през януари, ще бъде по-малък", добави Костов.

Икономистите също са на мнение, че няма основание за ново увеличаване на минималната работна заплата.

"Не може държавните разходи постоянно да нарастват, за да компенсират загубите на потребление. Трябва да се направят реформи, които да генерират най-важното - повече приходи за бюджета, как да изкарваме повече", каза икономистът Преслав Райков.

Илия Тумбев и над 500 000 души ще останат ощетени от замразяването на минималната работна заплата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase