Снимка: Bulgaria ON AIR

Бюджетната комисия отхвърли актуалицзацията на бюджета. 11 депутати гласуваха "за", 8 – "против", и трима въздържали се. Представителите на "Има такъв народ" се въздържаха.

"Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме. А надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза вицепремиерът Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

По-рано с 13 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се" актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бе приета на първо гласуване от ресорната комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене.

Общ преглед

Също днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова коментира, че не е време за нови избори. Според нея правителство на малцинството е нужно най-вече да се приеме актуализацията на бюджета, без която и хората, и държавата ще са изправени пред сериозни проблеми.

Парламент трябва да има и за да се приемат законите по Плана за възстановяване, каза още Нинова. При предсрочни избори няма да има увеличение на пенсиите, няма да има подкрепа на младите семейства, редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата, очерта Нинова.

Още по темата


Най-много пари са заделени в актуализацията за пенсии - над 1 млрд. 300 млн. лв. Очаква се след 1 юли средната пенсия да стане 666 лв.

Тя предвижда от 1 юли увеличение както на минималната, така и на средната пенсия, предава Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се отбележи, че съотношението разходи за пенсии спрямо БВП може да има дългосрочен многопластов негативен ефект върху публичните финанси. Да не се постигне ефект на лавината", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народ".

"Процентът на заместване за 22 е 45,6 от централния бюджет. През 2023 прогнозата е той да намалее, защото се очакват по-високи приходи", заяви Ивайло Иванов от НОИ.

"Като процент от БВП пенсиите тази година ще бъдат 10,4% 2022, 2023 също толкова с увеличенията, средно за ЕС 12,4, пенсиите в България изостават значително като процент", разясни вицепремиерът Асен Василев.

Според експерти, автоматичното повишаване на пенсиите, демотивира работещите да плащат реални осигуровки.

"Това е сферата на услугите. На доста места не се плаща изобщо и това е проблем от много години", поясни Дора Андреева от Фискалния съвет

"Новината, че от данъци се плащат пенсии, не е новина. Колкото и да критикуваме няма как да не отчетем, че намалява делът на пенсиите на минимален размер с близо 200 хиляди", каза социалният министър Георги Гьоков.

"Аз съм далеч от мисълта, че всички фирми плащат пълни осигуровки - не ги плащат, работим по въпроса, данъчните се справят добре. 21,6% от БВП сме събрали, сега се очаква да съберем 0,5% повече, това е изсветляване на икономиката", изтъкна Асен Василев.

Част от социалните партньори и бизнеса вече изразиха мнение, че не подкрепят бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Всъщност половината пенсии остават минимални, тоест хора с минимален принос и със среден принос ще получава еднаква пенсия. Това е мощен стимул за сивата икономика", подчерта Васил Велев.

В крайна сметка бюджетът за пенсии беше приет от ресорната комисия като актуализацията на по-високите пенсии ще струва на хазната близо 1 милиард и 400 милиона лева допълнително След като бюджетът мине през комисия ще бъде разгледан и в пленарната зала.

С диалогичност продължава обсъждането на основния бюджет. Министърът на финансите Асен Василев коментира, че се очаква инфлацията да достигне близо 12%, а заетостта да скочи с близо 2%. Дефицитът ще се запази на близо 4%. 3 млрд. лева очаква държавата допълнително от акцизи, данъци и по Плана за възстановяване и устойчивост. Ръстът на икономиката се очаква да е в размер на около 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар