Снимка: Bulgaria ON AIR

Четворната коалиция се разпадна, а ще доведе ли това  до нова политическа криза, коментират политолози.

От "Продължаваме промяната" са готови да управляват с правителство на малцинството. Това няма да е първият такъв случай в България. Това се е случвало три пъти от 1990-та година до сега. Във всички случаи обаче е било осигурявано крехко и понякога плаващо мнозинство, за да бъдат приемани различни решения в парламента.

Ако този вариант не сработи, е възможно първата политическа партия "Продължаваме промяната" да предложи нов премиер, в рамките на този парламент. А така отново да се завърти парламентарната рулетка - с връчването на три проучвателни мандата.

Едва шестмесечно, правителството на Кирил Петков е на ръба на оцеляването след удара на един от коалиционните партньори.

Още по темата

"Те тъкмо се поокопитиха като управленски подход – "Продължаваме промяната" и коалиционните партньори и това, което "Има такъв народ" направи, идва много рязко на този фон. Тъкмо бяха намерили някакъв начин долу-горе да се разбират, включително бяха се разбрали понякога да не се разберат. Може да се окаже, че най-големият потърпевш не е "Продължаваме промяната", а самата "Има такъв народ", защото мнозина ще кажат: Защо се налагаше това да се прави сега?", коментира социологът Първан Симеонов.

Вариантът нови избори, въпреки че не е изключен, засега изглежда малко вероятен.

"Част от тях са видели готова алтернатива и това е "Възраждане", но тя е твърде дръзка за масовия вкус. Друга част ще си кажат, че при ГЕРБ беше по-добре, но още не са си го казали. Не е дошло това време, т.е. и самият Борисов е наясно, че още не е дошло неговото време", добави пред Bulgaria ON AIR Симеонов.

По-вероятният сценарий според политолога е всъщност парламентарната рулетка да бъде завъртяна наново за сформиране на втори кабинет в рамките на това Народно събрание. Затова обаче е нужно ново мнозинство.

"Теоретично НС може да оцелее. Въпросът е дали ще има достатъчна подкрепа към ново мнозинство. Ако правителството или министър-председателят подадат оставка, може да станем свидетели на ново мнозинство", обясни  преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Ако това обаче не се случи, има вариант да бъде поискан вот на недоверие. Това би сложило край на правителството, ако за него гласуват 121 народни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase