Снимка: БГНЕС

Тази седмица слагаме охрана на земеделския министър Иван Иванов, защото първите заплахи към него дойдоха. Това обяви в Садово на среща със земеделци премиерът Кирил Петков.

Той изтъкна, че "не е безрисково да спреш едни милиони на някои хора, които са ги получавали с години". И визира лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

"Говорим за нелегален внос на земеделска продукция, за странни тестове. Като отидох, не можах да повярвам", каза премиерът.  Той посочи, че за първи път българско правителство имало смелост да застане "срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата". И добави, че в миналото земеделското министерство имало славата да раздава пари на едни хора с връзки.

Още по темата
"Това свърши! Ако имате проблем, сигнализирайте веднага", обърна се той към производителите.

По-рано Петков и земеделския министър Иван Иванов видяха на място щетите от градушката на 31 май и увериха, че държавата ще обезщети до месец стопаните на 100%.

"Решени сме да направим промени, но дойде войната, цените на енергоносителите се качиха. Слушам от сутрин до вечер Борисов да разказва как по негово време хлябът бил левче, а сега станал 3 лева. Как бензинът бил по-евтин. Нищо не би могъл да направи, ако е на нашето положение! Единствено се опитва да използва пиарски външната криза. Мисля обаче, че се справяме добре", оцени Петков. Твърди, че в момента страната е с 4,5% икономически растеж.

"Проблемът ни е инфлацията, която идва от енергийните източници и храните. И целта ни е да държим цените на продуктите ниски", обясни премиерът.  Повтори пред земеделците, че т.г. държавата ще вкара още 300 млн. лева допълнителни средства, за да подпомогне икономиката. Това щяло да задържи цените на храните.

"Ние сме от малкото страни в ЕС, където токът не се е качил от миналия септември, а за домакинствата изобщо не е увеличен", изтъкна Петков. Според него това не се случвало автоматично.

"И някъде всичко това потъва в една сериозна ПР кампания срещу нашето правителство. От сутрин до вечер ни плюят. Има едни хора, които знаят, че ще отидат в затвора, ако нашето правителство остане, и правят всичко възможно това да не се случи", каза премиерът.

По думите му външни фактори също искали кабинетът да падне заради твърдите му позиции.

"Имаме много врагове, но рано или късно тази мъгла от негативен ПР ще свърши", категоричен е той.

Петков няколко пъти повтори, че като цяло се справяли със ситуацията.

"И от сутрин до вечер чувам как правителството ще падне тази или другата седмица. Да, ама не падаме. Ако имаме възможност, тази промяна ще продължи и ще изчистим държавата. Но ни трябва още малко време", завърши той в Садово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase