Снимка: БГНЕС

Депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) показа среден пръст в пленарната зала. За това сигнализира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Откакто парламентаризмът се завърна, освен че Народното събрание осъмна с решетки, народни представители се бият в зала, току що станахме свидетели на още една отвратително грозна демонстранция. Ваш колега, господин председател, от вашата парламентарна група, показа изключително неприличен жест към народните представители. Това е заснето, ще ви предоставя снимков материал. Този народен представител току що напусна пленарната зала", заяви Атанасова..

Тя поиска наказание за Христо Петров "порицание" по член 153, точка 3.

"Това е груба и просташка демонстрация. Моля да уведомите господин Петров, че не сме в кръчма, в която той обичайно се намира, за да пее, а в Народното събрание. Това е недопустимо нито в пленарната зала, нито срещу герба и знамето на Република България и ЕС, нито на дата, като 2 юни", допълни Атанасова.

"Надяваме се, че ще започнете да водите обективно и да налагате наказания, и то заслужени, на хора от вашата парламентарна група, затова че показват средни пръсти на останалите, а през това време с доволна усмивка сами се снимат. Това нещо става, едва ли не, с голямо задоволство за добре свършената работа в пленарна зала. Ние от "Възраждане" считаме, че това е всичко друго, но не и добре свършена работа или нормално държание на народен представител. Така че, моля, знаете го кой е, известен е повече със сценичния си прякор, отколкото с името си, наложете заслуженото наказание", заяви от трибуната Ангел Георгиев от "Възраждане".

Той добави, че нещата в групата на ПП излизат извън контрол: "Почва да става като рецидив - всеки ден става нещо ново. Виждаме, че има какви ли не индивиди. Някои, може би, с фетиш към вратовръзките."

По-късно Ицо Хазарта се качи на трибуната в пленарната зала и помоли да бъде извинен.

"Моля да бъда извинен от хората, които са се почувствали засегнати и оскърбени, и да напомня, че аз сравнително рядко взимам думата тук, защото мисля, че времето на българския парламент е ценно. Извинявам се на хората, които са се почувствали по някакъв начин оскърбени, а що се отнаса до хората, към които съм показал този жест, мисля, че това е най-малкото, което трябва да ви бъде показано", заяви той, визирайки депутатите от ГЕРБ.

Десислава Атанасов от ГЕРБ добави, че това е срам за българския парламентаризъм. "Ако г-н Петров не осъзнава, че този жест не е насочен просто към група народни представители, а е насочен към над 600 000 български граждани от човек, който е зам.-председател на комисията по образование и член на комисията по култура, е изключително жалко", каза Атанасова.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase