Снимка: БГНЕС

Американски изтребители F-35 са се включили в охраната на въздушното пространство на България, съобщи в Пловдив министърът на отбраната Драгомир Заков.  Той поясни, че бойните самолети няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията  от своите бази в съседните страни.

„Това, че няма постоянно базирана мисия по еърполисинг в България за  определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши съюзници“, поясни военният министър. Той определи като хибридни информациите, че няма кой да пази родното небе, след като на 31 май приключи мисията на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево.

Драгомир Заков,  добави, че има нужда от актуализация на бюджета на Военното министерство. Предстоят преговори за увеличаването на заплатите на военнослужещите, както и на социалните им придобивки. Министърът на отбраната присъства в Пловдив на откриването на международното изложение на отбранителна техника "Хемус"2022.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase