Снимка: БГНЕС

Няма условия за моя визита, заяви днес президентът Румен Радев, попитан за предстояща негова визита във Франция, свързана с темата за Република Северна Македония.

Още по темата

Във вторник БГНЕС съобщи, че на последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външният ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрен предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви Румен Радев.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите. Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

"Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука", допълни президентът.

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме", добави Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase