Снимка: БГНЕС

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни, заяви пред Нова тв Тошко Йорданов от "Има такъв народ" след снощния коалиционен съвет по темата Северна Македония.

"ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че - не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане. Факт е, че позицията на "Има такъв народ" е непроменена и тя е това, което е подписано в коалиционното споразумение", каза Йорданов.

По думите му тези разговори са водени с европейски дипломати и това било видно от кореспонденция между министерствата.

"Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни казали какво им е казано и какво смята да се направи. И това е доста по-различно от това, което прави външно министерство", допълни депутатът от ИТН.

Още по темата
"Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго. Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави. С тези коалиционни партньори това може би е актуално и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа как ще постъпят те", допълни Йорданов.

Той бе категоричен, че ИТН работят на базата на подписаното Коалиционно споразумение.

"Изключително трудно е да се даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС до три седмици. Еврокомисарите може да имат всякакви очаквания, част от администрацията в ЕС е наясно с проблема и няма такива очаквания, така че публичното говорене и реалността са две различни неща. И от наши партньори, и от ЕС, има натиск България да вдигне ветото над Македония", допълни Йорданов.

"Едната от тезите защо се бърза, е че заради войната в Украйна ние трябва по някакъв начин да пресечем руското влияние в РСМ. От друга страна, ако ние я пуснем безусловно да започне процеса, това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние. В крайна сметка ЕС трябва да прецени коя би била по-голямата щета в случая", каза още депутатът.

Коментари Напиши коментар

74

крокодилски сълзи

преди 1 месец

Тошко! 30 тягостни и много дълги години лъгахте народа. Вие сте неразделна част от извратения преход. Деморализирахте народа. Изчегъртвахте Бойко Борисов и много се размириса след Вас. Ние си спомняме шахматистката на Черепа която върна мандата за да може Радев да състави служебно правителство. Дадохте му време да създаде Пропадането Продължава. Не се опитвайте да ни заблудите че не сте част от сценария.

73

Lina

преди 1 месец

Голяма мъка им е. И от сутрин до вечер са по телевизиите. Не ги разбирам - плюят в собствената си чиния , като не им изнася- избори. Нали осигуриха на доган бей изборни секции в повече. Свършили са си 20 % от обещаното. Ще се борят за бнб , но да видим.Хора, които не разполагат със себе си и решенията си са депесе2. Дори едни и същи думички с хламид хламид използваха .

72

Подмяната

преди 1 месец

Отегляйте се от клалицията и да отиваме на избори - достатъчно ни стъжнихте живота с подмяната