Снимка: БГНЕС

Правителството прие оперативния план за приемане на еврото, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет.

Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента, каза Василев.

Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд.

Става въпрос за план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните институции, към държавните институции за това как ще се въведе еврото, как ще се работи по особените залози, как ще става превалутирането, как ще става обръщането на заеми и депозити, обясни Василев.

Финансовият министър каза още, че в рамките на един месец търговците ще имат двойна каса – и в лева, и в евро.

За защита на потребителите е планирано 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след въвеждането на еврото да има публикувани цени и в лева, и в евро.

Конкретната дата за приемане на еврото ще стане ясна, едва когато се премине през всички обществени обсъждания и законодателни промени.

Относно така наречения български вариант на закона "Магнитски", за който стана ясно в четвъртък, Василев каза, че има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица други институции.

Когато излезе първия списък „Магнитски”, имахме дупка в законодателството, припомни Василев и подчерта - поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена.

МП е най-правилното министерство – да се съобрази с всички национални и международни актове и да намери начин, когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и икономика от допълнителна зараза, този проблем да бъде овладян. Това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол, заяви Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase