Снимка: БГНЕС

"Мисля, че не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности". Това обяви народният представител от БСП Кристиан Вигенин пред БНТ.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Според него нови избори не са нужни на никого в момента.

"Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер.

Още по темата
Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ", заяви Вигенин.

Той подкрепи идеята на Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност относно Република Северна Македония и го определи като необходимо.

Кристиан Вигенин поясни, че по-малко трябва да ни интересува какво Брюксел и Скопие очакват. По думите му и двете държави имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. Кристиан Вигенин коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори.

"Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне - не, не се разпада. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", допълни Кристиан Вигенин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase