Снимка: Bulgaria ON AIR

Какъв ще е ефектът от социалните и икономически мерки на правителството?

"Мерките са разнообразни. В нашата шарена коалиция ще има разнородни предложения. Предложенията, които идват от "Демократична България", няма да имат проинфлационен ефект. Те са предимно насочени към ограничаване на разходите на домакинствата и ограничаване на разходите за бизнеси. България като цяло няма какво да направи със световната инфлация, защото тя се дължи на хлабавата парична политика на световните централни банки", заяви депутатът от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че една от мерките, които правителството очаква дългосрочно да задържи ръста на цените, е предложението за ревизия на прага за регистрация по ДДС.

"Инфлацията бързо не може да се пребори. Спирането на инфлацията е продължителен и болезнен процес. Друго наше предложение е за намаляване на законовата лихва за забава и третото ни предложение е да се намалят акцизи, което веднага ще се усети за крайната цена", допълни Ганев.

По думите му към момента все по-често се говори за актуализация на бюджета, но засега няма нищо на хартия.

"Ако има малко забавяне и актуализацията влезе от 1 август, няма да се случи нищо страшно", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че към момента няма някакви тревожни сигнали по изпълнението на бюджета - и като ръст на приходи-разходи, и като баланс.

"Няма начин да няма увеличение на цената на парното и топлата вода с цялото поскъпване на енергийните ресурси през последните месеци, но то ще е в пъти по-малко от поисканото, което не означава, че няма да е сериозно", заключи Георги Ганев.

Коментари Напиши коментар

14

бл.134 в Zап. парк

преди 4 седмици

Що да я спирате .Ония вещици в ЕЦБ ореваха света че искат инфлация . Нали натрупате по 10 апартамента и взехте 15 кредита.Сега се наслаждавайте !

13

ББ

преди 4 седмици

До Анонименне бре...не е груб...деликатен е,ако каже...няма имате аргументи да му отговорите,каза,инфлацията е от ковида,от войната,от цените на руските...рашите от десетилетия корумпират и завладяват енергийно...нима мама меркел не построй северен 2?и какво от това...така работи кгб и путин...найвни и корумпирани ес политици предадоха хората,и пак свободният свят е столетия пред блатная,осъзнаха как ги прекарваха с 200 мафиоти и диктатори на които плащаха милиарди...в българия...унгария...

12

Алекс

преди 4 седмици

До Анонимен 10 Левът е вързан за марката/евро от 1997г.