"Съобщено ми бе в писмена форма. Няма нещо драматично и неочаквано. Мандатът на комисията в този състав е изтекъл преди повече от 2 години, работим ден за ден. Не ми е известна друга причина. Стремили сме се да си изпълняваме функциите, постигнали сме известни резултати.

Още по темата
От самото начало съм се стремил комисията да взима решения, които да помагат пряко на хората". Това обяви председателят на Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe Димитъp Mapгapитoв, който беше освободен от поста пред Bulgaria ON AIR.

Иван Френкев, който е областен координатор на БСП в Смолян, застава начело на КЗП. Нямам честта да познавам моите наследници. Най-важното е да се надгради постигнатото, което не е малко, отбеляза Димитър Маргаритов.

Маргаритов за пореден път призова хората да не се презапасяват с различни стоки от първа необходимост, да следят за обявяването на офертите в търговските вериги и да сигнализират, ако те не се изпълняват.

По думите му въвеждането на новите мерки във връзка с инфлацията и поскъпването, трябва да бъдат съпътствани от ефективен контрол. Ще продължи работата за изработване на методика търговците да не правят пари на гърба на хората.

"Въвеждането на нов комплекс от мерки предполага, че е необходимо да има и нов тип контролни механизми. Ако 2 млрд. лв. тръгват към потребителите, за да им помогнат, естествено е контролните органи да препятстват изкушенията на търговците тези пари да отиват в техния джоб", посочи действащият председател на КЗП.


Маргаритов обясни пред Bulgaria ON AIR, че практически няма орган в държавата, който да контролира ценообразуването на огромния брой стоки и услуги, извън тези, които по закон са държавно регулирани.

"Нищо чудно покрай въвеждането на мерките и контрола, неща, които с години са се случвали в сивия сектор, да спрат да се случват. Когато институциите се намесят решително, пазарът се успокоява бързо. От 28 май влизат в сила изменения в Закона за защита на потребителите, с които се увеличават значително санкциите за нелоялни търговски практики - максимумът става 50 хил. лв.", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase