Как отпуснатите пари в размер на 2 млрд. лв. ще достигнат до хората и бизнеса? 

Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов мерките могат да се разделят условно на две части. Първите са социалните, които са свързани с увеличението на пенсиите, увеличението на данъчните облекчения за семейства с деца и други, а вторите - икономически - свързани с промените при ДДС-то, акцизите, облагането на свръхпечалбите с допълнителна данъчна тежест, за да се подпомогне държавата. 
 
"Това са сериозни мерки и обхващат една значима сума - 2 млрд. лв.", посочи той в студиото на "Денят ON AIR".
 
Социалистът подчерта, че правителството и цялата управляваща коалиция ще положат всички усилия средствата да отидат целево. Именно заради това има и инструменти, които ще контролират процеса  - Комисията за защита на потребителите, комисията, която контролира тържищата и борсите в България и др.
 
Проф. Михайлов коментира и проблемите с производството на хляба.
 
"Има огромен сив сектор. Премахването на ставка ДДС ще изсветли този сектор. Това ще бъде от голяма полза за държавата и за легалните производители. Никой здравомислещ икономист не може да застане срещу взетите мерки. Повечето от тях се прилагат и в други европейски страни", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.
 
Кризата е глобална и е свързана със сериозни проблеми, уточни социалистът, като добави, че мерките ще започнат да се осъществяват през следващите седмици.  
 
"Спойката на коалицията е да премине през изключително тежкия геополитически момент и тежкия икономически момент за България. Намираме се в такава ситуация, в която страната ни не е била от десетилетия", каза още проф. Михайлов.
 
Социалистът изрази мнението си и по темата за финансирането на болниците и заплатите на лекарите и медицинските лица.
 
"Проблемът за възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването е изключително сериозен и остър. Той опира до фундаменталния въпрос - управление и финансиране на здравната система. Този проблем предстои да се реализира като действие от 1 август", коментира той.
 
Проф. Георги Михайлов акцентира и върху други проблеми в сектора - кадровата криза, идеята за централизирана специализация на младите специалисти във всички области на клиничната медицина, идеята за ревизия на лекарствената политика и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase