Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси. Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласили, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Василев изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

Коментари Напиши коментар

153

ББ

преди 2 месеца

Подкрепа г-н Василев...гърците нямат да вземат...обаче си имат флот ,самолети,армия Народ у нас само крепостни на путин...и името на макетата смениха...Подкрепа!!!

152

Анонимен

преди 2 месеца

Василев има акъл! Проявява хрктер! Браво!

151

Анонимен

преди 2 месеца

Асене, Брюксел преди часове ви предупреди: ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ НА БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗАТ ИЗВЪН КОНТРОЛ. На есен България влиза в ПРЕКОМЕРЕН ДЕФИЦИТ. Разбираш ли какво ви казват от Брюксел? Ако ти не разбираш, Киро хептен няма да разбере