Снимка: БГНЕС

Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на отношенията между България и Република Северна Македония, заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с македонския премиер Димитър Ковачевски.

"Най-важното за двете правителства е да продължи конструктивният диалог, да не се поддаваме на провокации от някои групи, които се опитват да нагнетят напрежение", посочи Петков.

Още по темата
Той отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

"Потвърдихме, че посоката за добросъседство е важна и обща",  посочи Петков.

"Не сме се обвързвали с никакви срокове. Единственото нещо е да продължава добрия тон, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен. Очакваме следващите седмици и месеци различни групи, които не искат добросъседство между България и РСМ да се опитват да правят провокации", каза още Кирил Петков.

Премиерът отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

"Това е форматът, когато ни трябва национално съгласие. Коалиционен съвет е много важен формат и аз ще го свикам, за да говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по-широк консенсус. За това трябва и опозицията да бъде информирана. Този въпрос е много важен, за да бъде ограничен само до една група партии“" коментира Петков.

Предполагам, че президентът иска да направим разговор заедно, когато се върна. Последният мандат за каквото и да е решение е в парламента, каза още премиерът, чиято визита в Рим приключва тази вечер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase