Снимка: МС

Премиерът Кирил Петков се срещна в Рим с италианския си колега Марио Драги.

Енергетика, сигурност и борба с корупцията бяха основните теми в разговора между двамата, съобщават от правителствената информационна служба.

След разговора премиерът Петков изтъкна категоричната подкрепа на Драги за българското правителството и водената от него политика. Това, че Италия изпраща над 800 човека в България като част от батальона на НАТО, е много добър знак за тяхната подкрепа, отбеляза Петков.

Министър-председателят посочи, че е получил поздравления от италианския премиер за твърдата позиция на страната ни по отношение на едностранните действия на „Газпром“, както и уверението на Драги, че България и Италия ще работят заедно за увеличаване на потенциалните доставки на газ за Европа от Азербайджан и от други държави.

“Обединихме се около разбирането, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем и трябва да имаме обща позиция”, категоричен беше Петков. В противен случай, според него, има сериозна опасност „Газпром“ „да играе“ с различни условия спрямо различните страни. Този въпрос предстои да бъде разгледан от европейските лидери на най-високо ниво.

Премиерът Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги споделят също така разбирането, че е необходимо разширяване на мандата на европейската прокуратура, включително по отношение на прането на пари, засягащо различните държави.

Това ще премахне потенциални престъпления като „вилата в Испания“ и други, където парите се изнасят например от България и отиват в други европейски страни членки, отбеляза Петков.

Според премиера, ако европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, подобни престъпления ще бъдат хващани много по-бързо.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 месец

Notevole..

12

Анонимен

преди 1 месец

Нашия продължава да има проблем с облеклото. Ризата изглежда му е малка около врата, вратовръзката накриво, неприличен вид като цяло.

11

КОРУПЦИЯ - КИРО..

преди 1 месец

Кога ще разследва корупцията на 22 ИМОТА от неговия вътрешен министър...??