„Много трудно е да се ориентираме, кои са мерките на правителството, защото бяха обявявани по много странен начин и на практика не знаем какви са те, защото параметрите им непрекъснато се променят – да вземем за пример горивото, пенсиите и детските. Освен това, мерките наистина трябва да бъдат определени от парламента, защото изискват актуализация на бюджета. На последно място, тези мерки ще увеличат инфлацията, вместо да я ограничат и всеки сам ще прецени дали получената компенсация би им помогнала“. Това каза пред Bulgaria ON AIR народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

„На първо място най-грешното решение би било инкорпорирането на тези 60 лв. Всички, включително и управляващите, сме обсъждали, че ако ще се подпомагат най-бедните пенсионери, те биха се подпомогнали със социална помощ. Имаше достатъчно време това да се развие още от януари месец и дори тази помощ да е по-висока от 60 лв. Но в момента това ще изкриви пенсионната система, защото това не са пари, налични в НОИ от осигуровки, а трябва да дойдат от нашите данъци или данъците трябва да се увеличат в някакъв момент през следващата година. Това е неизбежен факт. Другият вариант е да се вземат нови заеми, а да се плащат пенсии със заеми и данъци е грешно“, коментира Деница Сачева.

Според бившия социален министър, това е един експеримент. „Може би точно това не би я разбило. На първи октомври е планирано преизчисление. Ако се използва осигурителният доход за 2021 г., той ще струва 5 млрд. и от него полза биха имали само около 700 000 пенсионери, защото само техните пенсии биха се увеличили. Затова очаквахме да видим концепция за бъдещето и разчети за средносрочната прогноза. Тази година се радваме на добри приходи заради инфлацията, но догодина, когато тя бъде овладяна, откъде ще дойдат те? Вдигането на пенсиите с предвидените 6 млрд. и половина не трябва да важат единствено за тази година, а и за следващите. Поради това призовавам българските пенсионери да не бързат да правят изчисления и да не се радват на тези 20 %“, категорична е Деница Сачева.

„На първо място пенсиите с 60-те лв. се получават и в момента. Освен това от 1-ви юли бе планирано увеличение 6.1 % по швейцарското правило и всеки пенсионер вече си беше направил сметката, колко би трябвало да получи през този месец. В момента остават само тези 4 %, които в момента се додават, за да стане увеличението общо 10 % вместо 6 %. Всичко зависи от това, кога ще се внесе и приеме актуализацията. Във всеки случай е невъзможно това да стане до две седмици. Вероятно хората биха могли да получат някакво увеличение едва през месец август. Тези мерки не могат да се нарекат „антикризисни“, защото не се осъществяват веднага“, уточнява бившият социален министър.

На въпрос, ще има ли по-ниски пенсии от 467 лв. през месец август, Деница Сачева отговори: „Това зависи от решението на парламента. Има пенсионери, които в момента получават добавка, изравняваща дохода от месец декември поради компенсацията за тогавашното объркване към пенсионерите, които получиха по-малко пари отколкото през декември. В момента някой, който получава социална пенсия, без втората добавка, би получавал с до 10 лв. по-малко, отколкото предишния месец. Във всеки случай не е виновен НОИ – той е механизъм, изпълняващ единствено политическите решения, които в момента създават само хаос и безредие. Силно се надявам управляващите да си дават сметка, че от начина им на работа зависи и тяхното бъдеще. Търпението на многобройните пенсионери се изчерпва“.

Коментари Напиши коментар

18

Посетител

преди 1 месец

Сачева дума не каза за тавана на пенсията. От юли трябваше да стане 3400 лева. Явно и тук има проблем.

17

Анонимен

преди 1 месец

Мене па ми писна все с пенсиите да се занимават в тая държава... но децата явно не съществуват...а те са бъдещето.

16

Анонимен

преди 1 месец

Кой го еня за мнението на тая *** лелка? Разби трупове по ефира, от къде ги вадите?