Снимка: архив, БГНЕС

Антикризисният пакет на правителството ще помогне на гражданите, но в бъдеще подобни мерки трябва да се насочат към групите от хора, които имат най-голяма нужда от подпомагане. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Има няколко групи от хора в страната, които с в наистина критично състояние. Пенсионерите са около 2 100 000, затова от 1 юли ще вдигнем пенсиите с 20%. Да, не е достатъчно, но е голяма крачка напред. Освен това, за мен и за БСП е важно от 1 октомври да има много по-голяма справедливост, да има преизчисление на пенсиите", коментира той.

Превозвачите имат основания за някои от своите искания, но с тях трябва да има диалог, каза Борислав Гуцанов, който е и председател на транспортната комисия в парламента. От въвеждането на тол такси по второкласните пътища обаче не може да се отстъпи.

"Фактът, че не се стигна до протестите, които се очакваха, значи, че нещо все пак пречупи напрежението. Но от някои неща не може да се отстъпи. Въвеждането на тол таксите по второкласните пътища е трябвало да стане още 2020 г. Тогава също с протести се отлага за три месеца, които станаха две години. В момента се събират около 108 млн. от тежкотоварните автомобили и 280 млн. от леките автомобили - това справедливо ли е", коментира Гуцанов.

По думите му са необходими 1 млрд. и 200 млн. за поддръжка на пътната инфраструктура у нас.

"Сутрин протестираш за това, че имаш дупки по пътищата, следобед протестираш за това, че въвеждаш тол система. Тези пари идват от тол системата и тя трябва да стигне до този 1 млрд. и 200 млн. С това въвеждане на тол такси по второкласната пътна артерия ще се стигне до взимане на около 500 милиона от тежкотоварните автомобили и около 250 милиона от леките автомобили", уточни социалистът.

Категорично превозвачите трябва да бъдат подпомогнати за извънградските превози и аз ще настоявам за това в транспортната комисия, подчерта той.

Трябва да бъде свикан КСНС за Северна Македония, за да се чуят службите, да се види каква е реалната ситуация, смята Гуцанов.

"Аз не считам, че и в НС може да мине нещо по-различно от това, което е прието преди две години като позиция на България относно Северна Македония. Аз мисля, че при тези отношения позицията, поне на БСП е категорично непроменена. Според мен не би трябвало и другите партии да го подкрепят, тъй като няма промяна в обстановката и отношенията между двете страни", каза още депутатът.

Той коментира и темата с газовите доставки. По думите му у нас не може да се доставя стабилен газ без участието на "Газпром" и затова от БСП настояват да се водят преговори с тях.

"Ние трябва да гледаме националния си интерес и необходимото, за да може икономиката да върви напред", коментира депутатът.

Според Гуцанов в момента няма предпоставки да се говори за ново управление на страната.
 

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 месеца

Какво е свръхпечалба - остатъци от социализма или нещо ново от Капиталът на Маркс? При загуба ще се изплаща ли обратно данък свръхзагуба? Маркс и Енгелс са казали, каквито и да са обществените отношения капитализъм, социализъм, пазарна икономика и др. икономическите закони важат! Така пропадна и социализма, защото бездарните необразовани комунисти не съблюдаваха икономическите закони! Сегашната ситуация напомня предишната, но този път няма да са комунистите - ще бъдат просто бездарните!

26

Щирлиц

преди 2 месеца

Демек признава,че държавата е опоскана.Яко!Пък и е в транспортната комисия...Още по-яко!

25

Анонимен

преди 2 месеца

Гуцанков , да големите камиони да си лащат тол такса, но леките коли защо?Да не се получи пак нещо като батко и братко?Вие искате що е асфалт с тол такса - второкласните и третокласните пътища да не са магастроли бе господине?Пък пенсиите ще видим с колко ще ги повишите да не стане както с януарските.