Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме Промяната" и опозицията отново влязоха в спор в пленарната зала.

Ден след като мнозинството отхвърли предложението за оставката на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов (ПП), поискана му от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", се породи ново напрежение. Този път от ПП имаха възражение към председателстващия заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), която позволи изказване на Тома Биков след декларация от името на ПГ на ПП, изчетена от Венеция Нецова-Ангова.

"Един ден след като т. нар. опозиция опита, без реални аргументи и с грозни внушения, да свали заместник-председателя на Народното събрание - г-н Мирослав Иванов, и не успя, искаме да обърнем внимание на една опасна тенденция – наблюдаваме нестихваща поредица атаки, идваща от опозицията", заяви Венеция Нецова-Ангова.

Още по темата
"Нормално е една опозиция да критикува, но не е нормално да атакува с всички методи в настоящия момент, когато очевидно сме на първа линия на дезинформационна война, която пропагандната машина на Путин води", заяви Ангова. Тя попита кой стои зад тези атаки и „чии интереси защитава тази т. нар. градивна опозиция“.

"Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация, основно с опита за внасяне на съмнения в обществото, опита за всяване на страх, провокиране на разделение сред българите", се посочва още в декларацията на ПП.

Според най-голямата парламентарна група, от опозицията има „многократно повтаряне на неистини“. Ангова отбеляза и личните нападки. Това, по думите й, засилва крайните емоции и поляризацията сред хората.

"Дори и тази седмица, уж пробългарски партии, ни призовават да плащаме в рубли", посочи депутатът от ПП. Бизнесът и потребителите не са усетили спирането на газа, смята още тя и  добави, че икономиката бележи ръст.

"Правителството бързо договори и доставките за следващите месеци, а занапред изгледите са, че ще имаме газ на значително по-добри цени от тези, които вие договаряхте", обърна се тя към опозицията.

Ангова коментира и темата за металните решетки, поставени върху вратите на Народното събрание. По-рано днес в декларация от ГЕРБ-СДС запитаха кой е наредил монтирането им и кой ще плати наложената административна санкция.

"Колкото до решетките на Цвета Караянчева, бивш председател на парламента, това е величествено политическо лицемерие", каза Ангова. По думите й, по време на гражданските протести Караянчева, като председател на парламента, е дала разрешение за тези решетки. Ангова обяви, че сегашният председател на Народното събрание не е подписвал разрешение за поставяне на тези решетки.

Декларацията провокира Тома Биков да поиска процедура по начина на водене заради изказаните, по думите му, небивалици. Вместо това обаче той направи изказване. "Ние сме виновни за „Български пощи“, за Путин, за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави“, заяви той. „Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Довиждане и приятен и щастлив уикенд", обърна се Биков към депутатите от ПП.

Въпреки че Кирова направи забележка на депутата от ГЕРБ, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров поиска обяснение. "Г-жо Кирова, това, което правите днес, надвишава в пъти това, за което искахте освобождаването на г-н Иванов", каза той. Гюров припомни, че в четвъртък три часа депутатите са разисквали темата, че на политическа декларация не се прави отношение. Той каза, че днес Биков е направил точно това, нарушавайки правилника.

"В нашата група ще разгледаме Вашето поведение и ще преценим как да действаме нататък", обърна се Гюров към Кирова.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС смята, че председателстващият заседанието е позволила представител на управляващите да чете декларация, в която назова партиите извън управлението като "т. нар. опозиция". Желанието за премахване на опозицията, което демонстрират управляващи, е втората крачка към авторитаризма, каза той.

Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" коментира, че ГЕРБ-СДС се опитали да превърнат заседанието в цирк. В края на разразилия се спор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че българските граждани не заслужат това, което се случва в парламента. Той смята, че обвинявайки се взаимно, ПП и ГЕРБ-СДС не допринасят за спазването на правилата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase