Снимка: БГНЕС

"Азербайджан вече е надежден и дългосрочен енергиен партньор на България. През 2013-а бе подписано споразумение между двете страни за срок от 25 години.

Още по темата
Фактът, че между България и Азербайджан има подобни дългосрочни споразумения за доставка на газ е чудесен. Показваме, че Азербайджан е ангажиран във въпросите, свързани с енергийната диверсификация и гарантирането на енергийната сигурност на вашата страна. Така че без никакво съмнение ние сме и ще бъдем близки и благонадеждни партньори на България, що се касае до енергийните въпроси и всички сфери на сътрудничеството между държавите ни", обяви пред БНТ посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

"Вече повече от 16 години Европа получава азерски газ и петрол без каквото и да е прекъсване или манипулиране. Всичко се случва по един много предвидим и последователен начин. Не трябва да има каквито и да е притеснения или резерви относно газовите запаси на Азербайджан. Доказано е, че към момента имаме количества, които са достатъчни за покриване на вътрешните ни нужди и за покриване на нуждите на износа ни за следващите 100 години", добави посланикът.

Той добави, че страната ще продължи да следва своята енергийна стратегия. Тя не се счита за конкурент на големите енергийни играчи.

"Но все пак при нужда и търсене, сме готови да увеличим количествата, които изнасяме. Можем да го направим, защото, както споменах, имаме големи газови резерви. Досега Азербайджан е изградил 5 големи газопровода в западна посока, към европейския пазар. За момента това е достатъчно за доставката на азерски газ към Европа. Трябва да мислим и за възобновяемите източници и зелената енергия. Азербайджан стартира и обмисля проекти, които проучват възможността за производство на електроенергия от вятърни турбини в Каспийско море", заяви Хюсейнов.

"Прав сте, че има консорциуми, които управляват една част от газовите ни находища. Основата наистина бе заложена от националния ни лидер Хейдар Алиев. Тогава, през 90-те, бе наистина важно за Азербайджан да има гарантирана политическа независимост, а присъствието на глобални компании в страната доведе и до икономическа сигурност. Отвориха се възможности за значителни инвестиции в азерската икономика, благодарение на износа на нефт и газ, а това цялостно покачи общото благосъстояние на държавата ни", обясни посланикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase