Снимка: БГНЕС

34 хил. лв. е платило Народното събрание за решетките на входа. Какво плаши депутатите?

"Самият акт е потресаващ и по никакъв начин не може да бъде отправено обвинение към службите, или да превърнат проблема в културен. Това е преди всичко неуважение към основните атрибути на демокрацията. Парламентът не е място, където народът може да влезе и да ги бие дори, а там е самият народ, самият суверен. И ако нашите депутати не са го разбрали това, трябва да си научат урока по демокрация", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея решетките носят лоша политическа символика. "Всичко е преживявано, но не е имало решетки. Това е неуважение към паметта на обществото, лоша политическа символика и мисля, че трябва да дадат по-ярко обяснение пред обществото", посочи тя.

"Това е очевиден гаф и на администрацията на парламента, и на екипа на председателя на парламента. Недопустимо е, всичко форми на ограничения водят до обратен ефект и се пишат на сметката на председателя на парламента, самата институция и нейния рейтинг", изтъкна политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

"Отново имаме ситуация, в която някой не си е свършил работата, и то в администрацията. Това не оневинява екипа на председателя на парламента, че не ги е доогледал тези неща", допълни Ангелов.

Няколко са причините за ниския рейтинг на Народното събрание, смята Андреева.

"Винаги парламентът концентрира най-ниско недоверие, защото там отговарят всички, но този път той е много фрагментиран - изключително много партии и всеки репликира противника си. Това води до изкуствено сваляне на доверието", обясни политологът.

"Отделно този парламент не успя да задоволи обществените очаквания да се съживи парламентаризма, който според промяната бил убит от предишното статукво, както и да се вкарат реформаторски закони. Тези две неща не се случиха и парламентът не стана арена на истински сбълсъци на идеи и закони", добави тя.

Ангелов, от своя страна, не е изненадан от ниския рейтинг на парламента.

"По принцип парламентите имат много нисък рейтинг - не само българският, но и в чужбина е така. Но вече има събуждане и дебат в новата парламентарна сесия, преди това имаше голяма пасивност и слаба законодателна дейност. Миналата седмица имаше никак немалък дебат за т.нар. Закон за колекторските фирми между управляващи и опозиция", отбеляза той.

И двамата политолози в студиото се съгласиха, че за големи реформи е нужно конституционно мнозинство, но според Андреева липсва "лидерската способност" да се сформират мнозинства по важните въпроси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase