Снимка: БГНЕС

"Тази седмица МС приема добавяне на пощите в стратегическите обекти, така че и Държавната агенция "Национална сигурност" да може да ги контролира.

Още по темата
Рисковете ги има, но ние намаляваме вероятността да се случи някакъв сериозен инцидент", обяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Бавно, но сигурно се възстановяват услугите в "Български пощи" след хакерската атака. Новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна, допълни той.

Заяви, че в Европа има ръст на хакерските атаки. У нас риск винаги има, но се взимат спешни мерки, за да се защити администрацията. Той е свикал Съвет по киберсигурност, който е предприел редица мерки. "Уверявам ви, че мерките са значителни", каза министърът.

Божидар Божанов коментира и дезинформацията у нас, което нарече системен проблем. По думите му той се наблюдава в източноевропейските държави, които дизпропорционално биват засегати от дезинформационни кампании, които най-вероятоно имат посока на произход Кремъл.

Причините за ръста на дезинформация според него са много - по-малките пазари, това, че езиците ни се говорят от по-малко хора, съответно езиковите модели, които Фейсбук изгражда са по-малко пригодени за нашите езици.

Един от основните проблеми е, че Фейсбук не предоставя нито на държавите членки, нито на ЕК достатъчно данни за да се направят заключения - като разбивки по държави на брой разбити профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично поведение.

Божанов заяви, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще налага на социалните мрежи да предоставят данни, за да се види проблемът и как може да се действа. Ще се изисква вътрешна информация от социалните мрежи и те са длъжни да ги предоставят.

При установяване на системен риск, като дезиноформация, ЕК може да се намеси и да каже на Фейсбук каква трябва да бъде методиката, за да бъдат изключени тролове, които координирано публикуват дадена новина и така излъгват алгоритъма, че това е нещо много интересно и то трябва да бъде сложено на първа страница.

Министър Божанов каза още, че с въпросния акт може да изискват да се потвърди дали дадени профили са истински хора или тролове.

Коментари Напиши коментар

16

Ха ха

преди 1 месец

Клипа с това момче казва всичкоДаже няма смисьл от коментар

15

Qanon

преди 1 месец

Все едно, че са взели мерки. Нито ГДБОП, нито ДАНС могат да направят нещо. Всички институции електронно и електрически са супер зле и ще бъдат хаквани много пъти занапред, защото са нужни други мерки, а не предпиетите.

14

Aполитичен

преди 1 месец

Не харесвам правителството, но имах възможността да разговарям с Божанов на едно събитие наскоро и смея да твърдя, че този човек е най-адекватния министър в текущия кабинет. Не съм ***, не съм ничий. Споделям личната си гледна точка. Разбира работата си в най-малкия детайл и умее да представя по лесен начин, без да прилага филтър. Хейта по негов адрес е напълно неоправдан и излишен.