Кадър: bTV

Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях инфлацията, която е вече почти 15% ще стане поне 20%. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Още по темата
Припомняме, че късно снощи управляващата коалиция се обедини около 11 антиинфлационни мерки.

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така Дянков коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Според него актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

Бившият министър критикува правителството, че не привлича украинските бежанци да работят в България, защото това би било мярка срещу инфлацията.

Фокусът в пенсионерите е принципно правилен, но не е редно на всички да се вдига пенсията. Трябва да се обърне внимание на работещите бедни, където до края на годината могат да влязат още 400 000 души, твърди Дянков. Добра мярка в това отношение е насочването на повече пари към младите родители.

Втечненият газ не може да е решение на спрените доставки от "Газпром" и няма да реши въпроса за вдигане на цените във времето. Решението е насърчаване на собственото производство на електроенергия и замяна на природния газ с електричество, препоръча Симеон Дянков.

Влизането в еврозоната през януари 2024 г., както планира правителството, е нереална цел заради високата ни инфлация и правителството трябва да го признае, заяви още бившия финансов министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase