Снимка: БГНЕС

Военният министър Драгомир Заков обяви, че на заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел е обсъдено страните членки на ЕС съвместно да придобиват и да изграждат военни способности. Той ще настоява за преразгеждане и евентуални промени в българското законодателството, за да може страната ни да се включи активно в тези проекти.

Той заяви, че страната ни е одобрила хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО.

"Обсъдихме съвместното придобиване и изграждане на способности. Знаете, че за Българската армия и България това е изключително важно и в този контекст може би ще се наложи да преразгледаме българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези иницативи се развиват, но нашето законодателство не еволюира в тази посока", заяви той.

Обсъдена е и допълнителна помощ за Украйна. Относно решението България да ремонтира украинска военна техника - има яснота какво точно се иска, очакванията им са реалистични и имаме достатъчно възможност да им помогнем, добави Драгомир Заков.

Още по темата
"Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", уточни военният министър.

Заков коментира изказването на президента Радев, че не иска "с българско оръжие да се убиват хора в Украйна":

"Не е редно да влизаме в подобен диалог между институциите. Като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция. Президентът е върховен главнокомандващ, така че няма как министърът на отбраната а влезе в подобна дискусия с президента, това не е добре и за въоръжените сили".

Все още няма конкретна информация за изтребителите, които трябва да заместят забавените Ф-16. Въпросът е обсъден с италианския министър на отбраната, но към момента нищо не е на масата.

"В момента, в който имаме подобно решение, то ще бъде комуникирано веднага, най-вече за да успокоим нашите летци. Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения. Нашата цел не е да свалим ВВС на земята", подчерта Заков.

В рамките на заседанието на Съвета министрите на отбраната обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе поканен за участие в дискусията относно агресията на Русия срещу Украйна. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников също се присъедини към разговорите чрез видеоконферентна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase