Енергетици излизат на масов протест днес, като причината за недоволството им е спирането на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.

По-рано миналата седмица работата на ТЕЦ-а беше възстановена за кратко, а след това отново спряна, след като Европейският съд излезе със осъдително решение за България заради замърсяването на въздуха със серен диоксид.

Още по темата
"Предполагам, че излизат на протест, тъй като момента работодателят не може да им осигури заетост. Има множество алтернативи този район да мине към друго икономическо развитие. Когато имаме системни нарушения на емисиите серен диоксид и особено като имаме осъдително решение, аз нямам друг вариант, освен да не допускам предприятия да работят в нарушение на закона. Това не е субективна оценка, това е изпълнение на закона", коментира министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в "България сутрин".

"Дълги години екоминистерството е било гумен печат, затваряйки си очите пред реалните проблеми. Всички теми, свързани с околната среда, касаят пряко здравето на хората и бъдещето на поколенията след нас. За да се изпълнят екологичните норми, означава определени предприятия да работят в нарушение на закона. Екоминистерството е било притискано да си мълчи в ъгъла. ТЕЦ "Марица 3" е било затворено, но в един момент отново му се дава разрешение да работи", обясни Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Екоминистърът настоя, че не може гражданите на България да търпят щети и да дават жертви за сметка на едни хора, които си пълнят джобовете с големи печалби.

"Обмисляме сериозно завишаване на санкциите, за да има превантивен характер. Те са толкова смешни, от 5 до 50 хил. за подобни провинения. Въглищните централи в България и по света са на доизживяване, тяхното време отмина. Ако не ги затворим, ще загубим част от постъпващите в страната ни средства и ще се лишим от бъдещи такива", каза още министър Сандов.

И добави, че въглищният сектор е с най-висок брой злополуки, най-нездравословни условия на труд за работниците.

Запитан защо магистрала "Струма" се оказа в центъра на спор между регионалното и екоминистерството, министър Сандов разясни:

Това беше потулван проблем. Основно управлението на ГЕРБ е правило това от първа отсечката да остане последна част от магистралата. Не трябва да минава през дефилето, така отсичат достъпа на местните хора. Не можем да допуснем това да се превръща в огромен убиец на цялото биоразнообразие. От екологична гледна точка предпочитам тунел, там няма биоразнообразие. Министър Караджов просто иска по-бързо да се случат нещата. ГЕРБ се опитваше да построи магистралата в нарушение на европейските правила, смята още Сандов.

По думите му България удържа много сериозно на инфлационната криза и имаме най-ниските цени на тока и газта чрез компенсациите.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари Напиши коментар

14

Боби

преди 1 месец

То пък сега Сандов като е ококорил един поглед...неразбиращ, незнаещ...

13

Петър

преди 1 месец

А след Сандов МОСВ ще е в пълен разпад!

12

Фен

преди 1 месец

Сандов всичко знае, Сандов всичко може :) ЧекИ, чекИ малко :)