Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха в Министерския съвет с работодателите.

"Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни, всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата", заяви Кирил Петков.

Премиерът посочи, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка. Той посочи, че този факт доказва, че отказът ни от тези количества не е било от това, че няма капацитет този газ да бъде вкаран.

По думите на Петков ще се готви и законопроект, който да даде дългосрочни перспективи и план за компенсация за бизнесите в бъдеще.

Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България, заявиха работодателите след среща с министър-председателя.

От своя страна председателят на управителния съвет на Българска стопанска камара Добри Митев съобщи, че във вторник предстои и среща с превозвачите, които са насрочили голям протест в сряда и каза, че ще се търсят заедно решения и устойчивост за в бъдеще.

Коментари Напиши коментар

116

Сашо

преди 1 месец

Към Бочко поне изпитвах омраза, към тоя ми е антинапатично отношението

115

Анонимен

преди 1 месец

Стига, бе! Аз от 2 години вървя надолу. И да, не съм олигарх. И как ще тръгна нагоре? Вече не мога да плащам на служителите и това е край. Закопахте ме. Впрочем, бизнеса ми е банален-продавам ядки.

114

Dazy

преди 1 месец

Противно на бравурните обещания на премиера Петков след срещата с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, Вашингтон ще достави на България само два танкера с втечнен газ, защото основните обеми са запазени за по-важните страни от Европейския съюз. Доставката на пълния обем резервирани мощности от азербайджански газ ще стане възможна едва от 1 юли, след пускането на интерконектора, и обещава да покрие едва 40% от необходимия за българската икономика газ.