Снимка: БГНЕС

Залагаха, че правителството ще падне при приемането на бюджета, продължават да залагат и да губят. Това заяви в "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Очакваме на видим на 20 май плащането на Гърция и какво ще се случи там. Така той коментира защо България и Полша първи са били засегнати от спирането на руския газ.

По думите му "Газпром" се опитва да намери вариант за плащане, по-различен от това, което са предложили, но от ЕК все още се чува, че всички схеми, предложени от "Газпром", са в нарушение на санкциите, каза вицепремиерът.

В момента текат преговори със САЩ за дългосрочни доставки на газ. Цените на борсата в момента не са нормални, дължат се на повишеното търсене от страна на Европа и войната в Украйна, допълни Василев.

Още по темата
Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето. Обясни, че в случая с газа решението е на "Газпром".

Този еднократен шок, който се случи септември, октомври, ноември, декември, цените ще си останат на тези нива, прогнозира финансовият министър.

Василев каза още, че антикризисните мерки са започнали с бюджета - вдигната е минималната заплата, пенсиите - изпреварващо. Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергия за бизнеса, отчете още Асен Василев.

Вицепремиерът допълни, че новият антикризисен пакет ще изпревари инфлацията и ще омекоти удара върху най-бедните.
 

Коментари Напиши коментар

229

Въпросчо

преди 1 седмица

Какво стана с благоденствието,бе, Кокорчо? Нали имаше едни 10 милиарда на година , които не били вкарвани в хазната? Нали щеше да ги вкараш и да ги раздадеш на най-бедните и бедните ???? Какво стана с тези 10 милиарда, Кокорчо ???? Обясни ни.

228

Към Оцъкленият

преди 1 седмица

Верваме ти !

227

Щирлиц

преди 1 седмица

Единствено цените се вдигат изпреварващо,другари американски парашутисти.Мислете бързо,защото зимата наближава.