Премиерът Кирил Петков е на двудневно посещение в САЩ, което е част от плана на правителството за решаване на проблемите с газа и инфлацията.

"САЩ подкрепят усилията на правителството в борбата с корупцията. Трябва да се вгледаме в делегацията на българския премиер, за да разберем какви теми ще се обсъждат. България ще търси подкрепа за алтернативни газови доставки", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"В тези срещи не се вземат никакви значителни решения. Каквото има да се каже, ще се изкаже между премиера и неговите американски колеги насаме. Въпросите, които касаят националната сигурност, винаги са чувствителни. Те изискват много внимателна интерпретация, не очаквам да научим много за това какво са си говорили", подчерта експертът по международна сигурност и управление на конфликтите Искрен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му оттук нататък натискът за Република Северна Македония само ще се засилва и е въпрос на време РСМ да влезе в Европейския съюз.

Попитан дали е възможно вето на ембаргото на Европа върху руския петрол, той отговори: "Напълно възможно е. Във външната политика няма идеални категории като "добро" и "зло". Има рационални и нерационални решения. В ръцете на политиците са решенията, които касаят енергийната сигурност. Едно такова вето би дискредитирало България в лицето на западните ни съюзници, но предвид обществените нагласи - това е рационален вариант."

Според Пламен Димитров, Европейският съюз е имал три варианта за реакции на нападението на Русия.

"Да остане безразличен, да се бие в защита на Украйна. Те избраха третото решение - да се стреми да отслаби руската военна машина, като наложи икономически санкции. И понеже Русия получава приходи основно от петрол и петролни продукти, логично е да бъде ударена тази търговия. Тази стъпка изисква някои икономически жертви от страна на държавите в ЕС. Логично е тези държави, които са в Централна Европа и получават руския петрол, да искат изключение, защото няма как да организират доставки толкова бързо", допълни той.

"Тези посещения на Запад трябва да продължат. Контактите ни с Вашингтон са малко позапуснати в последно време. Не се води ясна и редовна комуникация с нашите американски съюзници. Преговаря се на ниво Европа. Отношенията ни със САЩ могат да бъдат по-добри", категоричен е Искрен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase