Снимка: БГНЕС

Въглищният сектор, рано или късно, трябва да намери нови възможности за развитие. Това е ангажимент, който България е поела към Европейския съюз, но и към глобалния свят. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов преди началото на днешната Национална конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от КСНБ.

"Проблемите, касаещи климатичните промени, засягат всички нас. Не може човечеството да бъде жертва и заложник само на работещите в този сектор", заяви той. По думите на Сандов има ясен план, който включва през следващите няколко години, "повече от десетилетие", плавното извеждане на част от въглищните комплекси и намирането на възможности за тяхната замяна отново в енергийния сектор или в други сектори, предаде БТА.

"Работи се по териториални планове за трите въглищни региона в България. На етап сме те да бъдат финализирани, да бъдат подложени на обсъждане със заинтересованите страни, което да се случи в рамките на месец юни", обясни вицепремиерът. Той посочи, че след лятото трябва да започнат да се използват парите от Фонда за справедлив преход, които са за създаване на нови възможности в икономиката и за работещите в този сектор. Сандов посочи, че целта е да няма сътресения от социално-икономическа гледна точка.
 
Относно затварянето на ТЕЦ „Марица Изток 3“ – Димитровград министърът каза, че на първо място са животът и здравето на хората. "Получавахме множество сигнали, всички ресорни институции имаха апел ние да приложим законодателството", каза той.

На въпрос дали държавата има план да действие относно ембаргото върху руския петрол Сандов заяви, че сигурността на доставките е гарантирана. "Въпросът е в цените", каза той. По думите му, ако не бъдат постигнати договорки за България на ниво ЕС, ще се търсят други възможности. "От международните пазари може да се внася нефт, просто ще е сорт „Брент“, който е по-скъпият продукт. България опитва да изключи вноса на петрол от санкционния режим, който е от поредицата санкции срещу Русия", каза още той.

Борислав Сандов посочи, че доколкото му е известно "Лукойл" има възможности да купува и от други места.

Коментари Напиши коментар

10

КОЛЬО ЧАКАЛА

преди 1 месец

БАВНО ВЪРВЯТ. НЕЩАТА. НОТРЪГНАХА. ВЪПРЕКИ. ЯРОСТНАТА СЪПРОТОВА. НАТЪЙ НАРЕЧЕНАТА КОНСТРУКТИВНА. БАНДА ХРАНТУТНИЦИ, И. ЛАПАЧИ. НА ДЪРЖАВНИ. ПАРИ.ТИЯ. ТЪПУ ГЕРИ. ИСКАТ. ДА. НИ. НАБУТАТОТНОВО. В. РЪЦЕТЕ. НА ИМПЕРИЯТА. НА. ЗЛОТО.НАИСТИНА. У. НАС. ИМА. НАРОД. С. ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ДА. ВЯРВАТ. НА ТАКИВА , КАТОБОКО, КОРИ, КОПЕЙКИН,ЯНЕВ, И НА ХОЛДИНГ **ДПС-- ДС**.НЯМА ДА ВИ. СЕ. ПОЛУЧИ. , ЩЕ. ИЗТЕЧЕТЕ. КАТОМЪТНА. ВОДА. СЛЕД ДЪЖД. И ЩЕ. СЕ. УТАИТЕ. НА. ДЪНОТО НА. ЕЗЕРОТО. НА. ЗАБРАВАТА

9

питащ

преди 1 месец

Сандов, стига с твоите зелени проекти които са в услуга единствено и само на определена икономическа прослойка целяща единствено неимоверни печалби. Те ще са за сметка на обикновенния български народ. Отиди на село и кажи на хората, че заради теб и такива като теб няма да могат да се топлят на дърва и въглища. Как си мислиш, ако отидеш и кажеш това, дали ще излезеш от там здрав и читав. Хората те мразят тотално.

8

Анонимен

преди 1 месец

Един въпрос. Защо след, като внасяме и използваме руски петрол, на който цената му спадна много цените на продукта за крайните потребители по бензиностанциите расте и твърдо се задържа над 3.20-3,50?