Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма парад тази година, тъй като българската армия е доста заета сега да ни брани, знаете има война на 300 км от нас. Също така подпомага МВР по границата заради бежанската вълна. Така че българската армия наистина е много ангажирана. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНТ.

Още по темата

Очевидно решението за Украйна е компромисно. Другата седмица пристига тяхна делегация, с която ще водим разговори с какво точно да им помогнем. Посещението няма да е официално, то е работно. В други страни от НАТО, които реално изпращат оръжие на Украйна, това не е обект на обществен дебат. България е член на НАТО - това е най-силният отбранителен съюз. Така че всяка държава трябва да си помисли дали България е мишена. Това не значи, че страната ни не е такава за хибридни атаки, каза още той.

Няма пряка военна заплаха за националната сигурност, но има рискове - все пак се води война на няколкостотин км. Балканите са една от рисковите точки за разрастване на войната. Мирът не е функция на един човек или няколко държави. Нека да вярваме в нашата армия, коментира министърът.

Той обясни, че досега сме разчитали главно на Русия за резервни части, нужни за модернизация на армията ни. Това
забавя процеса, което налага да се търсят подобни алтернативи от съюзници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase