Снимка: БГНЕС

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Това заяви президентът Румен Радев след водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта. Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за взетото в парламента решение тази седмица за отпускането на финансова, хуманитарна и военнотехническа помощ за Украйна.

Още по темата

"Аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военнотехническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, каза Радев, цитиран от БТА.

Според него е „абсолютно недопустимо“ в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. „Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена“, отбеляза още Радев.

Той заяви, че общественият дълг е да сме солидарни с жертвите на войната и да ги подкрепяме всячески. „Но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас“, добави също президентът.

По думите му всеки, който пренася страстите в България или „я въвлича във войната“, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

Радев подчерта, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. „Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите войни, към всички, загинали за родината“, каза той. Той обърна внимание, че заради войната, която „бушува непосредствено до нас“ се изискват решения, които да не създават рискове за националната сигурност. „Основният стълб на националната сигурност е българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея, с тяхната подготовка и мотивация“, посочи още президентът.

Към Радев бе отправен въпрос за политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев. В тази връзка президентът отговори, че назначените от него министри са били силни, когато са работели заедно като екип в служебния кабинет. „Впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях - непосилно“, каза той.

И добави: „За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица“. Радев заяви, че ако подкрепя инициатива или партия, ще го заяви лично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase