Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Партията "Български възход" на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев беше учредена в столицата, като днес се събра Инициативният комитет.

Ралица Симеонова, професор Пламен Моллов и Данчо Бончев са част от ядрото на новата политическа формация. Днес беше приета учредителна декларация, в която залягат основните принципи и цели на формацията.

Стефан Янев заяви пред учредителите, че се поставя ново начало в българската политика с партия, която ще бъде реално близо до хората и в постоянен контакт с гражданското общество.

Още по темата

Националният интерес ще бъде защитаван с конкретни политики, независимост и търсене на баланс във външната политика. Пред учредителите Янев каза също, че в България няма система, която да функционира нормално.

Новата партия си поставя за цел да отстоява достойно името на България и да постави ново начало, което ще е белязано от непрекъснато развитие напред, съобщи БНР. Като основна кауза се определя повече справедливост, истинска демокрация, суверенитет и национално достойнство.

Преди учредяването в социалната мрежа Стефан Янев написа, че в обществото има осезаема необходимост от поява на нова и автентична политическа формация, която да отчита нагласите и да чува основателните искания на гражданското общество за повече справедливост, предвидимост в управлението, повече отговорност, ефективност и спазване на правилата.

Стефан Янев беше назначен за военен министър в кабинета на министър-председателя Кирил Петков, но през месец март беше освободен от поста си заради противоречивите действия и изказвания относно войната в Украйна. Неговата позиция в подкрепа на Русия беше приета като компрометираща България като член на НАТО и ЕС.

Стефан Янев беше начело на Министерството на отбраната и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., когато беше и вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар