Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков очаква до десет дни да бъде готов законопроектът, с който да се промени структурата на ведомството и да бъде извадена от нея Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като се превърне в държавна агенция към Министерския съвет. Това стана известно от отговор на министъра на журналистически въпрос по време на брифинг в МВР, предаде БТА.

След като бъде изготвен проектът, ще бъде публикуван за обществено обсъждане, а след това  - внесен в парламента. „В МВР трябва да има полицейски служби с полицейски правомощия“, каза Рашков, като добави, че пожарната няма такива.

Министърът каза, че синдикатите не са възразили на предложенията за реформа в МВР на база на изготвения математически модел. Дадена им е една седмица да представят конкретни предложения за изменения в детайлите на проекта.

За останалите идеи за промени в структурата на МВР и оптимизацията ѝ не е необходима санкция от парламента, поради това реализацията им ще започне, след като синдикатите направят своите предложения. Министър Рашков акцентира, че тези промени са обсъждани и съгласувани в последните месеци с ръководителите на областни дирекции по места и, където е имало несъгласие, вече е изчистено.

Коментари Напиши коментар

9

Каракочев

преди 10 месеца

Голма глупост.

8

Анонимен

преди 10 месеца

Всички полицаи и пожарникари до ръководителите ако немогат да покрият физическият тест при постъпване трябва незабавно да напуснат. След някой месец като почне войната и тука, тия тюфлеци как ще ги хвърляме от шипка по руската пасмина.

7

българин

преди 10 месеца

А пенсионерите кога?Няма никъде в света, и пенсия, и заплата,и все от бюджета.Нали работата в МВР е много тежка,и затова е първа категория.Значи,не е тежка,и трябва да бъде трета категория.