Владимир Величков. Снимка: Личен архив

Трябва ли България да даде оръжия на Украйна и всъщност има ли какво да даде? Изпращаме ли оръжие там чрез трети страни и въобще може ли да се случи без да се нарушат законите? По темата потърсихме коментар от експерта Владимир Величков, който в продължение на години първо е секретар, а впоследствие и шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие.

В момента един от най-актуалните въпроси е - трябва ли да дадем оръжие на Украйна. Какво е вашето мнение?

За мен отговорът е един - България категорично трябва да запази неутралитет. Страната ни не трябва да взима ничия страна в подобни конфликти, особено когато става въпрос за такъв глобален. Защото той реално е конфликт между САЩ и Русия. Няма никакво значение, че България е в ЕС и НАТО. Да, за санкции може да се присъединява, но да праща въоръжение е абсолютно безумие. При положение, че сме толкова зависими от Русия и това няма как да бъде променено. А ако бъде променено, то ще се отрази драстично на българина.

Съществува тезата, че ако пратим оръжие се въвличаме във война. Как всъщност се извършва чисто технически това?

Доста политици се изказаха и продължават да се изказват по този въпрос. Първо обаче искам да обясня много простичко как става контрола и продажбата на оръжие, не само в България, а и в европейските и повечето държави по света. Оръжие се изнася само с един много важен документ - Сертификат на крайния потребител. Той обикновено се издава от Министерството на отбраната или МВР. В редки случаи може да бъде издаван и от други институции. В Европа се издава също т.нар. Импортен сертификат. Друг важен документ е Сертификатът за осъществена доставка. Той е свързан с другите два. Във Сертификата на крайния потребител (или импортния сертификат) при всяко едно положение е записано, че държавата, която получава въоръжението, няма право да го реекспортира или продава без разрешението на държавата-доставчик.

Още по темата
Това, че председател на партия, комисия и министър, на когото е гласувано доверие хвърля невярна и грешна информация.

В обществото, а и сред политиците, битува мнението, че изнасяме оръжие за Украйна през трети страни?

В момента техника в Украйна може да влезе по няколко начина, но основно, поне от това, което и аз чета, влиза през Полша и Словакия. Не е тайна за никого. От тук следва председателят на комисията у нас да излезе и да каже - имаме ли износ за тези държави? А не да слушаме дали има износ за Украйна. Заводите работят, да се каже за къде отива продукцията?

И лидерът на опозицията Бойко Борисов заяви, че износът е скочил драстично от февруари назад...

Преди години заводите работеха и износът скачаше, когато имаше конфликти в Близкия Изток. Винаги, когато има конфликт в света заводите работят. Въпросът е как въоръжението и техниката ще стигнат до горещите точки. Защото законите трябва да се спазват.

Следователно България няма как законно да изнесе оръжие за Украйна през трета страна?

Да, ако се спазват законите и оръжие стига до Украйна - значи някой някъде прави нарушение. Но големият проблем в момента ни е друг - живеем в хаос, цените растат, а доходите тъпчат на едно място. Трябва да се работи да се промени външно-търговското ни салдо, което в момента е смешно. Откъде иначе да се вдигнат заплатите?

Защо тогава темата за оръжията се превърна в такава "политическа дъвка"?

Политиците според мен не могат да влязат в правилната тематика, обсъждат нещо, което не знаят. Нещата са точно казани - България си има закон и правилник за тази търговия. Има и още нещо интересно в ЕС - Кодекс за търговията с оръжие. Този кодекс на поведение многократно е бил използван от комисията тук, за да се възпрепятстват определени фирми. За едни той важи с цялата си строгост, за други - не.

Бронежилетките и каските се превърнаха в нарицателно. Какво всъщност може да изнесем за Украйна?

В България има заводи, които произвеждат въоръжение и добра техника. Но въпросът не е да се използва някакъв конфликт, който е възникнал и да се търси вариант да се натоварят всички мощности. И после пак да не работят, хората да не получават заплати и т.н. Въпросът е т.нар. Военно-промишлен комплекс да бъда направен така, да има стратегия, която да му дава възможност да работи постоянно. Защото България може да бъде сериозен производител на въоръжение. Това е в задълженията на Министерството на икономиката, но аз не виждам специалисти, които да "са в час". Колкото до бронежилетките и каските - те са защита и може да се изнасят. Но пак ще повторя - за мен не трябва да изнасяме въоръжение за Украйна.  Тук има и друг особен момент - всичките заводи в България са направени от Съветския съюз. Ако Русия се разглежда като някакъв правоприемник на СССР, това са руски лицензи, по които се прави българското въоръжение. Може да са модернизирани, но по същество са руски. На фона и на историята назад, за мен е абсолютно нередно да взимаме страна в този конфликт. Като част от ЕС няма как да не се присъединим към санкциите, но защо да не се държим като Австрия, Унгария, Норвегия?

Веднага следва въпросът - защо само ние и унгарците не пращаме въоръжение?

Унгарците не пращат оръжие, но пък да излезе председателя на комисията и да каже дали не изнасяме оръжие за държавите, които реекспортират. Тук също има нещо важно. Когато държавата X изнася оръжие за държавата Y, освен документите, в много от случаите съвсем умишлено се прави проверка къде е доставеното въоръжение. Трябва да бъде ясно - няма как без знанието на държавата Х нещо да се озове в държавата Z. Изключително важно е България да си гледа интересите и интересите на българина, а не да следва нечии разпореждания. В случая не са защитени интересите на българския народ.

А какви са интересите на българския народ и дали си ги знае?

В последно време хората се ориентираха, независимо, че продължават да ги лъжат на избори. Доскоро знаеха, че купуваха бензина на 1,8 лв/л, днес го плащат по 3,15 лв./л. Цените на стоките се качват, на електроенергията също. Но управляващите да излязат и да обяснят какво е икономическото състояние днес.

Да, но сравнението на цените са преди и след войната?

Да, но тази война как може за две трети от света да не важи, а важи само за едни държави, които самонаказват собствените си народи? Войната си е война, не може хората в държавите, които не участват в даден конфликт да плащат. Какво общо има България с този конфликт? Нищо! Освен, че е в ЕС. Добре, налагаме санкции, но защо не се взимат мерки да не се отразява така драстично на живота ни? Пак ще дам пример с бензина. Преди разликата в цената за литър беше 1 лев в наша полза, сега горивото у нас е по-евтино с 10-15 ст. Това говори за неправилно управление.

Как си обяснявате факта, че само ЕС и още няколко държави налагат санкции?

Да, санкции са наложили ЕС, САЩ, Канада, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и мисля още няколко държави. Но колко от всички тези държави са зависими от руските ресурси? Има само една държава, която има интерес и в икономическо, и във военно и в политическо отношение от войната. България трябва да взима важни решения и мерки, за да се смекчи ситуацията, но явно няма кой да го направи. И какво става - българинът е под чука отдолу. Всеки иска тази война въобще да не бе почвала. Нека не забравяме, че Украйна е основен производител на метал, на зърно, на слънчоглед - какво става от тук нататък? Не трябваше да се допуска подобен конфликт.

Провалиха ли се политиците?

На 100% се провалиха. Тази война се отразява на всички, най-много на Украйна. Всъщност в един момент най-губещите ще са Украйна и Русия. А къде е истината и кой прав, кой крив - всеки си има мнение.

Има ли вече значение кой е прав?

Не, няма. Всичко ескалира и вероятно нещата ще отидат към все по-голяма конфронтация. И тя ще бъде между САЩ и Русия, както и между техните партньори. И това е големият проблем. А България най-мъдрото, което можеше да направи, е да пази неутралитет доколкото може.

Как се пази неутралитет при подобна война?

Ние не сме във война. В конфликт са Русия и Украна, ние трябваше да си запазим отношенията и с двете държави. Не може новоизлюпили се политици, на които виждаме и експертите какво представляват, да коментират, че трябва да се изнася оръжие за Украйна. Ако толкова искат - прави се референдум и българският народ си казва волята. Така шепа политици ни вкарват в ситуация, за която не се знае дали я искаме или не.

Народът е представен в парламента и той може да вземе такова решение.

Нека не забравяме, че имаше 60% негласували. Да съберем и тези, които ни управляват - какъв процент от гласувалите са те? Нито една от четирите партии няма вот, за да управлява. А да взимат две партии да приказват "дайте да занесем" е нелепо. Без да се мисли за последствията.

Тук е големият спор в обществото - какви точно ще са последствията?

Само един голям минус. Рано или късно ще си платим. Но ако българският народ гласува на референдум, тогава такава е волята и никой нищо не може да каже. Дори и противници на това решение като мен.

Пак ще повторя, че проблемът на дневния ни ред е друг. Трябва да се вземат мерки, за да се смекчат последствията от войната. Няма как в няколко изречения да кажа какви да бъдат те, но нали имат експерти? Би трябвало да знаят. Ясно е, че скачат цените на ток и гориво, от там всичко по веригата. Но този конфликт може да продължи много дълго. Въпросът е българинът какво ще предприеме...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase