Поредни драми в управляващата коалиция. От "Има такъв народ" поискаха оставката на Христо Иванов. Причината е създадената временна комисия за конституционни промени, на която е председател, която не е провела нито едно заседание.

"Когато минете през някое село, можете да разберете дали има живот в дадена къща по това дали коминът пуши. След като в коалицията има дим, значи тя е жива. Ако никой не обръщаше внимание на никого, това щеше да е притеснително", коментира депутат от "Има такъв народ" Пламен Абровски в студиото на на "Денят ON AIR".

И призова проблемите и различията да се решават с диалог.

Той коментира и предложенията за намаляване на ДДС, която според него се експлоатира от всички партии.

"ИТН е първата партия, която физически внася такъв закон. Намаляването на ДДС за плодове и зеленчуци е от политическата ни програма още от миналата година. Ако в малката потребителска кошница намалим ДДС на 9% ще са нужни 1,2 млрд. лв. Ако можем да извадим 1,1 млн. лв. за да купим зърно, значи страната ни е богата", категоричен беше народният представител.

И добави, че анализите за разходите са направени. А намаляването на ДДС трябва да започне от суровините като плодове, зеленчуци, мляко, месо.

Председателят на Комисията по земеделие коментира, че вносните плодове и зеленчуци влизат в големите супермаркети, а родното производство трудно намира пазар.

"Нужна е цялостна реформа по отношение на земята и пасищата. Сега всички механизми са в министъра на земеделието в него са всички механизми. Сега вместо да даваме 1,1 млрд. лв., за мен е по-добре от тях да използваме 500 млн. с които да купим един много сериозен стратегически резерв от военновременните запаси. С останалите пари - 100 млн. лв. можем да дадем на фирмата, което държи правата на Лактобацилус Булгарикус. Това е голям производител, който може да повлияе на пазара на млякото. Механизми държавата има, но те са в ръцете на изпълнителната власт", подчерта Абровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase