Снимка: БГНЕС

Изненадани сме от реакцията на всички нива в Северна Македония заради българския културен център в Битоля, обяви пред журналисти външната министърка Теодора Генчовска.

Поводът са изказванията на македонския външен министър, президент и премиер, че българският културен център “Иван Михайлов” в Битоля, който бе открит през уикенда, е кръстен на "фашист".

С доста голяма изненада видях реакцията както на политическо ниво, така и на неправителствените организации. Не мисля да водим тази комуникация през медиите, но ще излезем с официална позиция. За другите интервюта и статии не искам да коментирам, каза Генчовска.

Тя отново настоя, че не е присъствала на разговора между украинския външен министър Дмитро Кулеба и премиера Кирил Петков и няма как да коментира дали и кой е повдигнал въпроса България да даде оръже на Украйна.

На срещата ни бяха поставени двустранни въпроси. Те са свързани с етническите българи в Украйна, с камиони на границата, с възстанояване на консулски служби и др., коментира тя вчерашната си среща с Кулеба.

В този час Генчовска е на изслушване във външната парламентарна комисия. По-късно се очаква и депутатите да гласуват дали страната ни да даде оръжие на Украйна. Тази точка отпадаше от дневния ред на комисията в две поредни седмици и не се предвиждаше да се гледа и днес, но по предложение на ГЕРБ тя отново бе включена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase