Снимка: БГНЕС

Сегашната комбинация от партии не успяха да излъчат сравним кандидат с настоящия гуверньор на БНБ и с тези на останалите европейски банки. Това обяви пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

"Разбраха го по трудния начин, но мисля, че голяма част от хората, които правят този избор, нямат идея точно какво прави БНБ.

Още по темата
Не знам дали може да е напълно политически независим, защото все пак е избран от политиците, но може да е приемлив от по-широка бленда от политици и така да си осигури независимост", обяви банкерът.

Според Левон Хампарцумян управителят на БНБ трябва да има техническа подготовка, за да управлява и надзирава целия финансов сектор, да притежава политическа култура и инстинкт, за да може да има позитивен диалог с управляващите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната. Това заяви в "Денят започва" банкерът Левон Хампарцумян. Той призова финансовият министър Асен Василев да започне изпълнението на плана, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Според Левон Хампарцумян този парламент няма да избере нов управител на БНБ, защото, по думите му, "очевидно не могат да се разберат". Според него оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора.

"Ще си остане така. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да представлява банката, отколкото някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на представление. Това не е телевизионен сериал" - каза Хампарцумян.

Той изтъкна, че е нужен управител с профил, сходен с този на настоящия гуверньор, а във финансовия свят има достатъчно българи с високи познания.

"Щото иначе, нали разбирате - да дойде някое ангелче отвън, което е напълно независимо и да взима правилните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония, което може и да е детската ми мечта. Сега си имаме управител, който добре се справя и трябва да потърсят такъв със сходен опит." - каза Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase