Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поуката от неуспешния избор на управител на Българската народна банка е, че репутацията е страшно важна, това е капитал. Когато някой човек няма този капитал, той не би трябвало да изпълнява такива важни функции. За да се управлява БНБ, трябва доверието на МВФ, на ЕЦБ, на ЕБВР, на ЕИБ и Европейската комисия като минимум. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"В управляващата коалиция няма да могат да се разберат поради ИТН по този въпрос”, посочи събеседникът.

Във връзка с прогнозите на БНБ и на министерството на финансите за БВП на България Станчев каза, че последната прогноза на финансовото министерство предвижда и „по-катастрофален” сценарий, който предполага рецесия.

"Разликата между прогнозите на БНБ и на министерство на финансите е в това, че БНБ е по-скептична. Банката умножава по три инфлацията, която беше предвидена в макроикономическата рамка на сега приетия бюджет. Така за основни храни инфлацията отива към 15%. Но това не е средногодишната инфлация, защото тук има много тънкости”.

Цените на горивата в България, които донякъде определят и цените на природния газ, се определят по пазара на петрол тип „Брент”. Докато петрол тип „Урал” е онзи, които доставя Русия на България, дори с известни намаления в цените. Това означава, че България не е най-лошо засегната от гледна точка на горивата. България има други проблеми, от които би трябвало да се тревожи. Те са свързани със спирането на износа на метали по инфраструктурни причини и затруднено придвижване на кораби през Черно море. Всеки един износ от Русия и Украйна е затруднен поради това, че трябва да се намери алтернативен сухопътен път за доставка в Европа, подчерта гостът.

По отношение на начините, по които държавата може да противодейства на поскъпването на храни, метали и енергоносители, Станчев посочи, че по повод инфлацията не може да се направи нищо, защото началото на инфлацията е всъщност разширяване на паричното предлагане, тоест ниските лихвени проценти и спасяването на различни страни-длъжници от Европейската централна банка.

"Това, което може да се направи, е да се освободят държавните резерви в горива. Другото нещо, което може да се направи, е да се премахнат митническите и немитническите ограничения за търговия с други световни центрове на производство на стоки, чиито цени в момента се повишават. Тази мярка е много трудна, защото трябва да мине през одобрението на ЕК. Онова, което ЕС може да направи, е да махне митата изобщо”, предлага икономистът.

Що се отнася до покачването на основния лихвен процент Станчев каза, че с покачване от 0,25 пункта, примерно всеки шест месеца, не може да се овладее инфлацията, която в ЕС гони 9%.

"Това, което може да направи БНБ, е да затрудни кредитирането като вдигне изискванията за минимални задължителни резерви”.

Още за това как ще се променят приходите и разходите в бюджета и кои са мерките за укротяване на инфлацията в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase