Снимка: БГНЕС

Свиленски: Докато се изпълнява коалиционното споразумение, проблеми няма да има

"Докато се изпълнява коалиционното споразумение, проблеми няма да има". Това заяви пред БНР Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

По думите му е нормално да има различни мнения, но е ненормално те да се решават пред медиите.

"Управляващата коалиция върви по изпълнението на коалиционното споразумение", подчерта Свиленски и добави, че само избирателите могат да решат дали да има предсрочни избори.:

"Не мисля, че е нормално и че ще е добре за обществото да се отива пак на предсрочни избори".

Според председателят на ПГ на "БСП за България" за управител на БНБ трябва да има единна кандидатура на четворната коалиция:

"Тази кандидатура не трябва да бъде партийна, а експертна и призната от максимален брой специалисти и граждани. Тъй като гуверньорът на Народната банка е много важен с оглед на бъдещото присъединяване на България към еврозоната и ситуацията, в която се намираме".

Още по темата

Той подчерта, че кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански не са подходящи, защото са политически и не са получили подкрепата на четирите формации в управляващата коалиция.

БСП ще предложи пакет от социални мерки, които вече са представени на коалиционните партньори:

"Въвеждане на необлагаем минимум в рамките на една работна заплата. Въвеждане на таван на някои от цените на стоките от малката потребителска кошница. Разликата на производителите ще бъде платена от нарочно създаден фонд, който да плати до реалната цена на производителите. ... Предлагаме въвеждане на диференциран ДДС на регулирани стоки - ток, вода, лекарства".

Георги Свиленски изтъкна, че БСП е последователна по темите за преговорите на РСМ с ЕС и за изпращане на оръжие за Украйна и няма основание да отстъпва от тези две червени линии:

"Докато не бъдат изпълнени договорът и декларацията за РСМ, България не трябва да предприема започване на процес на преговори, тъй като трябва да отстояваме националния си интерес. ... Няма как да се спре войната в Украйна, като се изпращат оръжия. войната трябва да спре и да започнат преговори, като на масата на преговорите да се решават проблемите".

По думите на Свиленски, ако парламентът приеме решение за изпращане на военна помощ за Украйна, лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е министър на икономиката, няма да подпише документ за износ на оръжие:

"Ако всичко това се случи, трябва да бъде търсен друг министър на икономиката и друг партньор в коалицията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase