Снимка: БГНЕС

Нито "Възраждане", нито ГЕРБ имат интерес правителството да пада сега, веднага, категоричен е политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан". По думите му двете партии имат интерес още известно време "да поддържат този злорад тон" към коалицията, за да продължи ерозията на доверието в управляващите, защото такъв е неумолимият закон на социологията.

"Каквото и да говорят, те си представят предсрочни избори малко по-нататък. И двете партии по-скоро биха чакали. ГЕРБ биха чакали спадове на ПП и другите управленски формации, защото ръст на ГЕРБ трудно може да се случи. "Възраждане" чака да продължи техният ръст, защото един от парадоксите на военновременната ситуация в България е, че проруската формация расте", подчерта Симеонов пред БНР.

По думите му "те чакат тестото да втаса, за да започнат да пекат хляба."

На коалицията се е паднал "много лош зар" – война и инфлационни процеси, смята Първан Симеонов.

Още по темата
Той коментира и избора на нов шеф на БНБ.

"Залогът е доста сериозен. Ако г-н Каримански бъде избран с гласовете на опозицията, ще имаме вид прецедент. Оттук нататък може да наблюдаваме повече такива сюжети, в които управлението ще зависи от ситуационни мнозинства", каза политологът.

Относно позицията за Северна Македония Симеонов заяви, че е трудно да се обясни на българското общество, че трябва да се направи компромис, при положение, че Скопие не прави такъв за договора.

"Позициите на българското общество се втвърдяват спрямо Скопие. Това е най-големият проблем, който коалицията може да има."

Ако в парламента се създаде прецедент за плаващи мнозинства (прецедентът "Каримански"), то тогава ПП и за РСМ може по-лесно да търси подкрепа сред опозицията, изрази предположение Първан Симеонов, макар да нарече това трудно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase