След като днес парламентът не избра нов управител на БНБ, предстои нова процедура. Какво следва?

"Не ме изненада, че парламентът не го одобри (бел.ред. Каримански), изненада ме фактът, че той отново се кандидатира. Очаквах да се откажат от "Има такъв народ", логичният ход в тази ситуация е да се търси компромисна кандидатура, но изглежда, че не може да се постигне такъв компромис, повдига още по-големи въпросителни и в дългосрочен план какво ще се случи с БНБ", каза икономистът Георги Вулджев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според него на поста вероятно ще си остане Димитър Радев.

"Аз имам критики към всички кандидати, включително към сегашния управител. Всички имат грешна позиция по отношение влизането ни в еврозоната. Не виждам дебат по същество. По-скоро спорът между политическите сили е кой може да си прокара своето политическо влияние чрез БНБ", допълни Вулджев.

По думите на проф. Ганчо Ганчев политизацията разкрива интереси и амбиции, свързани с БНБ.

"Изборът трябва да бъде подчинен на дискусии. Единственият рационален изход за нас в тази ситуация е влизането в еврозоната. Дискусията трябваше да бъде около вариантите за развитието на валутно-финансовата система на страната, банковия сектор. Не видяхме дискусия по същество. Кандидати, които искат да заемат този пост, защо - не е много ясно. Самата процедура е порочна", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"От БНБ не са направили някакъв по-подобрен анализ на евентуалните последствия за след влизането в еврозоната. И самите кандидати не говорят за това. Един друг се опитат да се опетнят репутационно, включително и от формациите, които ги подкрепят. Тази позиция трябва да е стриктно експертна", коментира икономистът Вулджев.

Той смята, че и двамата кандидати не покриват изискванията, а банковият надзор също е казус.

"Банковият може да се подобри единствено с по-голяма принципност и недопускане на компромиси от страна на БНБ. Особеността е, че вече сме в банковия съюз и големите банки надзирават от ЕЦБ. А влизането в еврозоната винаги крие рискове - повишаването на цените, дали няма да се дестабилизира икономиката", поясни проф. Ганчо Ганчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase