"Не е проблемът в тези разплащания към фирмите. Проблемът е в невъзможността да се възлагат ремонти на критични места, които са супер важни за хората, за безопасността, за техния живот, за здравето им, не намирам думи в момента и не намирам решение в главата си". Това заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов след решенията на парламента, съобщи Bulgaria ON AIR.

След като депутатите не гласуваха нито едно от решенията как да бъдат платени парите на пътно-строителните фирми, средствата остават блокирани.

Премиерът Кирил Петков предложи решение.

"Призовах днес да се вкара наново това предложение и много се надявам всички партии, които гласуваха против на българските фирми да се дадат парите веднага първите 50%, а вторите през прозрачност, да премислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме това предложение", коментира министър-председателят.

Но заради правилника на Народното събрание такова решение няма как да има още днес.

"Аз мога да го включа моментално във вторник. Имаме заседание на комисията, което значи, че ако успеем да осигурим мнозинство, следваща седмица може да бъде и гласувано", поясни Настимир Ананиев.

От БСП имат друг вариант за справяне със ситуацията.

"Ако е необходимо и актуализация на бюджета, която предстои, така че ще да се даде решение от страна на НС да бъдат дадени тези средства, а ако трябва - след това ще бъдат взети от актуализацията", подчерта Борислав Гуцанов от БСП.

Вътрешната опозиция в коалицията в лицето на "Има такъв народ", остава на позицията си, че одобряването на изплащането на суми от депутатите е незаконно.

Още по темата
Партията на Слави Трифонов е внесла предложение парите да бъдат отпуснати от Министерския съвет и да се създаде комисия, която да се занимава с големите плащания на министерствата, а неин председател да бъде представител на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase