Снимка: БГНЕС

Държавата ще поеме здравните вноски на бежанците от Украйна. Условието е те да са получил статут за предоставена временна закрила.

Това става с промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, които парламентът прие окончателно.

С поправките в закона се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Основният спор по време на дебата беше по темата откъде ще дойде финансирането. В закона е посочено, че въпросът ще бъде решен с постановление на МС.

Радослав Чолаков от ГЕРБ коментира, че този закон разрушава социалната справедливост в българското общество, а ситуацията с бежанците в момента е батак.

Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя, че пари няма и единствената възможност е, ако МФ вземе от Сребърния фонд или от неприкосновения резерв.

"Много време беше проспано, законът не дава отговор на основния въпрос кой ще плати тези пари, откъде ще дойдат как ще стигнат до НЗОК, какъв е редът за украинците за записване при лични лекари", отбеляза той.

Асен Балтов от ГЕРБ поиска нов бюджет на НЗОК. "Аз разбирам, че около 22 милиона ще трябват за 70 000 бежанци, но тези 22 милиона не могат да покрият това, което ще бъде необходимо за здравето и лечението им. Наистина не знаем, откъде ще дойдат тези пари. По какъв начин да ще се плаща това решение. Не е ли редно бюджетът на НЗОК да бъде променен", каза той.

Шефът на здравната комисия в НС Антон Тонев от ПП посочи, че целта е да се предостави спокойна територия, а здравните грижи са част от това. Той припомни, че ЕС създава фонд за помощ на страните за бежанците и евентуално и оттам може да дойде финасирането.

Искрен Митев от ПП коментира, че става въпрос за по 26 лева на майки с деца, идващи от страна, в която падат бомби над главите им това не е добро решение.

"65% са заявили, че искат да започнат да работят, когато това се случи тези 26 лева, които трябва да плаща държавата ще бъдат взети от тяхното осигуряване", посочи той.
 

Коментари Напиши коментар

117

Червените тикви

преди 7 месеца

Ами нали европа е с украйна - да поемат от ес тези разходи - това нищо не е за ецб. И вече да се обърнем към русия да понесе отговорност за последиците от военната й офанзива. Да плаща путин репарации, за да покрием разходите. Ама тука няма политици всички са L e s h p e r i

116

Анонимен

преди 7 месеца

Най скапаното правителство в новата ни история дано скоро падне

115

Анонимен

преди 7 месеца

Държавата ще плаща за лечението на украинските бежанци точно толкова, колкото плаща и за децата, пенсионерите и държавните служители. Тоест николко.Затова и са толкова щедри на обещания.Комунизъм в пълна сила и за украинските другари.