Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението на премира Кирил Петков да бъдат платени 640 млн. лв. за разплащане на пътностроителните фирми, чийто служители днес излязоха на протест, среща подкрепата на БСП, ПП и ДБ. От ИТН обаче са обявиха против.

Според Нестимир Ананиев от ПП, който оглавява регионалната комисия в НС, парите на пътностроителните фирми трябва да бъдат платени поне на 50.

„Отпускат се 520 млн. лева - това са 50% от сумата, а 136 млн. лева, което е за мантинели, пътни знаци и за хоризонтална маркировка, се изплащат на 100% с решението, което трябва да мине утре. Вторите 520 млн. трябва да минат през междуведомствената комисия, тя да провери фактологията, да даде за разглеждане собствения си доклад на антикорупционната комисия в парламента и с решение на Народното събрание да се разплатят и останалите суми“, обясни той какво гласи предложението.

Още по темата
Борислав Гуцанов от БСП също декларира подкрепата на левицата за него.

"Ние сме в абсурдна ситуация. Това е един проблем, който идва от ГЕРБ, от неща, които са се случили по време на тяхното управление, започвайки от "ин хаус"-а, без никакъв търг, без никакви процедури, дадени пари за пътища на много по-голяма стойност от парите, които са били в наличност да бъдат правени ремонти", коментира той.

Според него и служебният кабинет не се е справил с тази ситуация.

"В момента сме изправени пред ситуацията, в която да се чудим как да стане така, че да бъде платено на фирмите, които са извършили ремонт, заедно с това да сме напълно сигурни за каква точно стойност е направен този ремонт", каза Гуцанов.

Според Христо Иванов от ДБ проблемът е изключително сложен.

"Никога не сме казвали, че няма да бъдат отпуснати тези 600 млн. лева. Проблемът е сложен, стъпва на договорна ситуация, която е стигнала до блокаж и трябва да се търсят нетрадиционни решения. Засега продължават обсъжданията", каза той.

Тошко Йорданов от ИТН обаче отсече, че предложението е абсурдно и депутатите от партията няма да го подкрепят.

"ИТН ще реагира с весел смях, защото това е поредното предложение на ПП, това което те бламираха сами, беше пак тяхно, написано от премиера Кирил Петков и редактирано като думички от сътрудничката му Лена Бориславова, след това започнаха целия цирк в парламента заради БНБ", каза Йорданов.

Според него това, което предлагат сега, е по-лошо от предишното, защото е противоконституционно комисия в парламента да одобрява плащания.

Той смята, че това е глупав пиар.

По думите му вариантите трябва да бъдат два - или Министерски съвет да решава за въпросните плащания, или да се направи специална комисия в парламента, която да одобрява всички плащания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase