Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес от "Възраждане" поискаха оставката на вицето Корнелия Нинова и БСП да напусне властта, защото чрез ЕС България доставяла оръжие за Украйна, левицата излезе с декларация от името на парламентарната група.

"Има политически формации, които създават напрежение, разпространяват лъжи и дълбаят разединителни линии и така България става по-уязвима и по-слаба", отсече Кристиан Вигенин и настоя, че от България не е излязъл нито един куршум за Украйна нито като платена доставка, нито като помощ от ЕС.

Той припомни, че БСП има ясна и последователна политика по отношение на войната и мира и то не от вчера.

"Дългата ни история във време като днешно дава устойчивост на позициите и действията ни. Вторачването във въпроса за военната помощ за Украйна е необяснима", каза Вигенин.

Общ преглед
"Войната доведе до мерки на различни равнища - през тежки санкции срещу Русия до значителна военна помощ за украинската армия. Това е израз солидарност на страната, която е обект на военно нападение. На България й се наложи да взима важни решения като страна от ЕС и НАТО и като страна с индивидуални действия в условията за реални заплахи не толкова военни, а като затрудения в енергийните доставки, продоволствени проблеми, наплив от бежанци. Правителството взима мерки, за да запази вътрешната стабилност и международния авторитет на страната", посочи той.

"БСП подкрепя всички аспекти в помощта за Украйна без оръжия и това е червената линия и сме благодарни на партньори ни, че се съобразят с тази ни позиция. В интерес на България е правителството да не върви срещу огромната част от българското общество. Ако тази позиция бъде ревизирана, ние сме готови да ревизираме нашето участие в МС. ЕК реши да достави военна помощ на Украйна, но само част от средствата са за военни доставки, останалото е хуманитарна помощ и България не плаща за оръжия. От България не излязъл нито един куршум за Украйна нито като платена доставка, нито като помощ. Депутат от БСП няма да даде глас за такова решение, министър на БСП няма да сложи подпис под него", коментира социалистът.

По думите му България не е единствена страна, която е отказала военна помощ. Австрия, Кипър, Ирландия, Унгария също изпращат хуманитарна помощ, но не и оръжия.

Вигенин посочи, че БСП очаква от правителството да предложи и пакет помощи за Украйна и цивилното население, който да е полезен, както и да участва активно в дебатите за бъдещето на Украйна.

"Очакваме да бъде възстановено дипломатическото присъствие в Одеса и Киев. Искаме МС да представи и по- ясен план за бежанците в България, защото тук вече са 80 000 и не бива да си затваряме очите пред факта, че вече се създава напрежение, че ще настъпи умора. Децата са над 25 000 трябва да се търсят възможност за продължаване на тяхното образование. Най- важното е да предвидим ефекта на санкциите и контрасанкциите, които ще са значителни върху българската икономика - инфлацията ще расте и това е неизбежно, социалните проблеми могат да се задълбочат. Искаме план как тези ефекти могат да се ограничат, гражданите искат стабилност", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase