Управляващата коалиция се събира, за да обсъди избора на нов управител на БНБ. Темата предизвика напрежение сред коалиционните партньори, а напрежението продължава.

Часове преди лидерите да се съберат, за да изгладят различията си по кандидатурата за управител на БНБ, напрежението около един от номинираните - Любомир Каримански, продължава да расте. Кандидатът на "Има такъв народ" ще заведе дело срещу вицепремиера Асен Василев.

Още по темата
"Вчера в едно радио един вицепремиер си позволи да каже, че господин Каримански е сложил подписа си с под документ, с който са откраднати 1 млн. лева от служител на банката. Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система", посочи депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.  

Според финансисти подобен спор е прецедент в историята за избор на нов управител на централната банка.

"Никога досега изборът на гуверньор не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Не само, че кандидатът е бил само 1, но се е ползвал и с подкрепа на поне част от опозицията. Няма и 3 месеца от началото на мандата - и двамата искат да се спасят така да се каже в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление", посочи бившият финансов министър Милен Велчев.  

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase