Снимка: Bulgaria ON AIR

Страната ни ще получи 12 милиарда лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз по окончателно одобрения Плана за възстановяване и устойчивост.

"Най-важното е, че госпожа Фон дер Лайен даде много висока оценка за Плана за възстановяване и развитие. Един от най-зелените и най-амбициозните в Европа. Това е план, който ще подготви България за бъдещето. Да имаме една реформирана България, енергийно независима България, свързана България - и дигитално, и от гледна точка на транспорт", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Виктор Насър в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че България трябва да изпълни препоръчани от ЕК реформи. По думите му реформата е вид инвестиция - тя се планира и след това има възвръщаемост.

"В текущата версия са взети предвид всички забележки от ЕК. Планът е адаптиран и изключително високо оценен от ЕК. Планът е публичен и достъпен в кратка форма и в детайлна", подчерта Насър пред Bulgaria ON AIR.

"В енергетиката имаме доста иновативен подход. Имаме проект за батерии. Ние ще запазим Маришкия басейн функциониращ. Проектът за батерии може да доведе и до сериозни инвестиции в производството. Батериите разрешават най-големия проблем на енергийните пазари, които се различават с това, че те не могат да съхраняват продукта, с който търгуват. Електричеството ще може да се съхрани, когато цената е ниска, а когато имаме пиково потребление и цената е висока, да се използва", поясни депутатът.

Той изтъкна, че въглищата са много важна част от българския енергиен микс. Насър добави, че въглищните централи продължават да работят и ще се оптимизира балансът, в който да се намалят емисиите, но да продължат да работят. Целта е да се намали енергийната ни зависимост чрез изграждането на интерконектора с Гърция.

"България е добър член на ЕС по всички въпроси, не само по въпроса за присъединяването на Северна Македония и Албания в ЕС. Нямаме никакви различия от това, което досега се е говорило. Работят комисиите, работи се по плана. Решения на тъмно не са взимани", подчерта Насър.

"В последните десетина години сякаш забравихме какво е широка коалиция да управлява България. Основният механизъм е диалог. В тази коалиция може да има различия, но те се изчистват. За БНБ има двама кандидати. Те са допуснати от бюджетна комисия и предстоят обсъжданията и гласуването в пленарна зала. Четворната коалиция, която в момента управлява, е изключително добър механизъм за защита за интереса на хората", заяви депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase