Снимка: Bulgaria ON AIR

Каква е целта на смъртната заплаха в писмо с патрон, която получи спецпрокурор?

"Това е едно послание, което е достатъчно да предизвика и страх, и изключително сериозна реакция, защото нещата трябва да намерят своето разрешение. Не трябва да се пестят сили за разкриването на подобен род деяния, защото те имат своето отражение върху позицията, психиката и качеството на работата на останалите прокурори", коментира адвокат Явор Нотев в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той изтъкна, че е недопустим натиск под каквато и да било форма и добави, че независимостта на магистратите е принцип. По думите му чрез натиск магистратите биват насочвани в една или друга посока против волята им.

"Тази война между изпълнителната власт и прокуратурата продължава неоправдано дълго време. Аз бих я определил като позиционна война. Ние наблюдаваме едни действия, които имат за единствена последица уронване на престижа на институциите, които са се вкопчили една в друга. От това печели тази част от обществото, която би се опасявала от едно задълбочено и сериозно авторитетно разследване", каза адв. Нотев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че забравяме кой трябва да получи възмездие в резултат на усилията на МВР и прокуратурата, а това не изглежда нормално.

"Прекален е този фокус върху главния прокурор. Този въпрос поема изключително много енергия и внимание и е издигнат на пиедестала на проблем, който ще реши съдбата на съдебната реформа. Законът се прилага какъвто е. Институцията главен прокурор би следвало да бъде съобразена в нашето ежедневие и да се разбира така, както той заема посочената длъжност. Да се говори за това, че имаме друга визия за неговата роля, не е добре и не би следвало да има пряко отражение върху нашата политическа действителност", поясни адв. Нотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase