Снимка: БГНЕС

Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във върховната прокуратура, вече е шеф на отдел там, който, изглежда, специално е направен за него.

Това съобщи в. "Сега". Изданието е получило официално отговор на въпросите си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Прокуратурата обяснява, че Цацаров, който бе възстановен в редиците й от 1 март, в момента завежда отдел девети - "Нормативен анализ".

Този отдел бе създаден съвсем скоро - на 16 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде увеличен щатът на Върховната касационна прокуратура, за да бъде създаден отдел 09. От в Сега" са попитали и колко преписки са разпределени на Цацаров и каква е средната натовареност в отдела, в който работи. На тези въпроси прокуратурата не отговаря.

Обяснението е, че върховните прокуратури са изключени от правилата за измерването на натовареността на магистратите и затова тя не се изчислява и прокуратурата обективно няма данни за тях данни.

Обяснява се обаче каква е спецификата на работата на отдела на Цацаров - координиране участието на прокуратурата в междуведомствени работни групи по изготвяне на проекти на нормативни актове чрез участие в работата им, изготвяне на мнения и становища по проекти за нормативни актове, изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд и становища по конституционни дела и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase